Menu
 

Visā Kazahstānā izsludināts ārkārtējais stāvoklis

  • Autors:  LETA/AFP

Pēc tam, kad gāzes cenu pieauguma izraisītie protesti pārauguši sadursmēs ar drošības dienestiem un grautiņos, visā Kazahstānā trešdien izsludināts ārkārtējais stāvoklis.

Atsaucoties uz Kazahijas televīzijā pārraidīto paziņojumu, par to vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Iepriekš ārkārtējais stāvoklis bija izsludināts galvaspilsētā Nursultanā, Almati pilsētā un apgabalā, kā arī Manghistau apgabalā, bet visā valstī tika bloķēts internets un mobilo telefonu sakari.

Tagad ārkārtējais stāvoklis attiecināts uz visu valsti un paliks spēkā līdz 19.janvārim, vēsta telekanāls "Khabar 24".

Tiks ierobežota kustības brīvība, tostarp transports un aizliegti masu pasākumi, kā arī ģimenes rituāli, ka saistīti ar bērna piedzimšanu, kāzām un nāves gadījumiem, ziņo "Khabar 24".

Telekanāls skaidro, ka ierobežojumi ieviesti, lai risinātu esošās problēmas "sabiedriskās drošības garantēšanā, likuma un kārtības atjaunošanā un pilsoņu tiesību un brīvību aizsardzībā".

Ārkārtējā stāvokļa ietvaros noteikta arī komandantstunda no plkst.23 līdz plkst.7.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Protesti nākamās dienās pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasa Nazarbajeva un viņa klanu pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Otrdien Almati sākās sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem, kas turpinās arī trešdien.

Lai gan varasiestādes paziņojušas par gāzes cenu pazemināšanu līdz agrākajam līmenim un trešdienas rītā atkāpusies arī valdība, nemieri turpinās un protestētāji ielauzušies Almati pilsētas administrācijas ēkā, kā arī valsts prezidenta rezidencē. Abas ēkas aizdedzinātas.

Protestētāji ielauzušies arī Aktobes administrācijas ēkā.

Demonstranti sapulcējušies arī pie Kostanajas, Petropavlovskas un Pavlodaras pilsētu administrāciju ēkām.

Pēcpusdienā tika saņemtas ziņas, ka protestētāji ieņēmuši arī Almati lidostu, kur izdemolējuši beznodokļu veikalu un terminālu.

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs trešdien, televīzijā uzrunājot nāciju, paziņojis, ka masu nekārtībās esot bojāgājušie un ievainotie.

Viņš brīdinājis, ka uz masu nekārtībām reaģēs "maksimāli stingri".

Tokajevs arī pavēstījis, ka nomainījis Nazarbajevu Drošības padomes priekšsēdētāja amatā, un tas tiek vērtēts kā bijušā prezidenta atbīdīšana no varas, kuru viņš faktiski bija saglabājis arī pēc savas negaidītās atkāpšanās 2019.gadā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.