Menu
 

Francijas galēji labējo prezidenta amata kandidātu Zemūru notiesā par naida runu

  • Autors:  LETA/AFP

Tiesa Francijā pirmdien par naida runu sodīja galēji labējo valsts prezidenta amata kandidātu Ēriku Zemūru, kurš rupji izteicies par bērniem, kuri migrantu gaitās devušies bez pieaugušo pavadības.

2020.gada septembrī Zemūrs izpelnījās asu kritiku, kad ziņu kanālam "CNews" sacīja, ka bērni migranti ir "zagļi, slepkavas, viņi ir izvarotāji. Nekas cits viņi nav. Mums viņi ir jāsūta atpakaļ".

Žurnālists Zemūrs, kurš cenšas savākt vēlēto amatpersonu parakstus, kas nepieciešami, lai varētu kandidēt aprīlī gaidāmajās Francijas prezidenta vēlēšanās, tiesā uz sprieduma nolasīšanu neieradās. Arī novembrī viņš neieradās uz lietas izskatīšanu tiesā.

Tiesa viņam piesprieda 10 000 eiro sodu, kas jāsamaksā simt dienu laikā katru dienu pa simt eiro. Ja viņš nesamaksās piespriesto naudas summu, Zemūram draud cietumsods.

Zemūra advokāts Olivjē Pardo paziņoja, ka spriedumu pārsūdzēs.

Lieta "nav nekas cits, kā vēl viens mēģinājums mani iebiedēt", pērn komentēja Zemūrs, piebilstot, ka "viņi mani neapklusinās".

Žurnālists un grāmatu autors jau divas reizes ir notiesāts par naida runu, bet kopumā 16 reizes pret viņu veikta izmeklēšana par aizskarošiem izteikumiem par imigrāciju un islāmu.

2011.gadā viņam piesprieda 10 000 eiro soda naudu par televīzijas pārraidē izteiktu apgalvojumu, ka "lielākā daļa narkotiku tirgoņu ir melnādaini un arābi", savukārt 2018.gadā tiesa piesprieda 3000 eiro sodu saistībā ar viņa komentāriem par musulmaņu invāziju Francijā.

Septembrī Zemūrs paziņoja par kandidēšanu uz valsts prezidenta amatu, un uz brīdi viņš pat kļuva par populārāko iespējamo Emanuela Makrona sāncensi uz valsts prezidenta amatu.

Visiem kandidātiem līdz marta vidum ir jāiegūst atbalsts no 500 vēlētām amatpersonām visā valstī, bet Zemūrs ir atzinis, ka viņam tas varētu neizdoties. Viņš ir kritizējis sistēmu kā politikas jaunpienācējus diskriminējošu.

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta gaidāma 10.aprīlī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.