Menu
 

Ukrainas olimpiskā izlase publisko aicinājumu uz mieru

  • Autors:  LETA/AP

Ukrainas olimpiskā izlase svētdien netieši atbalstījusi skeletonista Vladislava Heraskeviča sacīkšu laikā pausto pretkara vēstījumu, sociālajos tīklos publiskojot aicinājumu uz mieru.

Heraskevičs piektdien Pekinas olimpiskajās spēlēs pēc viena brauciena pacēla papīra lapu zildzeltenajās Ukrainas karoga krāsās ar uzrakstu "Karam Ukrainā - nē!", pievēršot pasaules uzmanību saspringtajai situācijai pie Ukrainas robežām, kur savilkti milzīgi Krievijas spēki.

"Ukrainas olimpiskā izlase (..) vienprātīgi aicina uz mieru kopā ar visu mūsu dzimto zemi," teikts Ukrainas Olimpiskās komitejas izplatītajā vēstījumā. "Atrodoties tūkstošiem kilometru tālu no Tēvzemes, sirdī mēs esam kopā ar ģimenēm un draugiem." Ierakstā nav norādes nedz uz Krieviju, nedz militāro situāciju ap Ukrainu.

Olimpiskā harta nosaka, ka olimpisko sacensību norises vietās nav pieļaujami nekādi politiski protesti, tomēr Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nav vērsusies pret Heraskeviču. Kā norādījis olimpisko spēļu izpilddirektors Kristofs Dibī, "Nē - karam!" ir visiem pieņemams vēstījums.

Tas gan nenozīmē, ka SOK atbalstītu citu sportistu sekošanu Heraskeviča paraugam. "Protams, mēs visi vēlamies mieru," svētdien izteicies SOK pārstāvis Marks Adamss. "Sportistu starpā pastāv noruna, ka sacīkšu laukumā un uz goda pjedestāla nav vietas nekādiem paziņojumiem, jo mums visiem jāpaliek politiski neitrāliem. Vēstījums ir saprasts. Tas vairs nav atkārtojies, un domāju, mēs varam turpināt," viņš paziņojis.

Heraskeviča laiks Pekinas olimpiskajās spēlēs četru braucienu summā bija četras minūtes un 6,28 sekundes, tādējādi ieņemot 18.vietu. Pirms četriem gadiem Phjončhanas spēlēs viņš ieņēma 12.vietu. 

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.