Menu
 

Baidens paziņo par jaunām sankcijām pret Krieviju

  • Autors:  LETA/AFP

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien paziņojis, ka, reaģējot uz Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu, pret Maskavu tiks vērstas bargas sankcijas, kam cita starpā tiks pakļautas četras lielākās Krievijas bankas.

Tiks ierobežota arī Krievijas piekļuve modernajām tehnoloģijām.

"Tas liks Krievijas ekonomikai maksāt augstu cenu gan īstermiņā, gan ilgtermiņā," uzsvēra Baidens.

Viņš piebilda, ka Savienoto Valstu sankcijas ir saskaņotas ar Eiropas Savienību (ES) un paredz Krievijas bankām liegt piekļuvi ASV finanšu sistēmai, kā arī vairāk nekā uz pusi samazināt Krievijas augsto tehnoloģiju importu.

Jauno sankciju mērķis ir dot triecienu Krievijas finanšu un tehnoloģiju sektoriem, kā arī sodīt valdošo eliti. Vašingtona un sabiedrotie tomēr atturējās no vēl smagākiem pasākumiem, tostarp Krievijas atslēgšanas no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT, kas būtu smagi skārusi Krievijas iespējas pārdot savus energoresursus starptautiskajā tirgū.

Jaunās sankcijas vērstas pret Krievijas lielākajām bankām "Sberbank" un "VTB Bank", kurām tiks liegtas transakcijas caur ASV finanšu sistēmu, savukārt valsts enerģētikas milzis "Gazprom" un citi lielie uzņēmumi nevarēs iegūt finansējumu Rietumu tirgos.

Kopā ar soda pasākumiem pret citām bankām sankcijas skars "apmēram 80% no visiem banku aktīviem Krievijā, un tām būs dziļa un ilgstoša ietekme uz Krievijas ekonomiku un finanšu sistēmu", pavēstīja ASV Finanšu ministrija.

ASV un sabiedrotie arī noteica augsto tehnoloģiju eksporta kontroli, lai dotu triecienu Krievijas aizsardzības un kosmosa nozarēm, un Vašingtona papildināja sankcijām pakļauto Krievijas oligarhu sarakstu.

ASV Tirdzniecības ministrija paziņoja, ka koordinētā eksporta kontrole liegs Krievijas aizsardzības un kosmosa nozarēm iegādāties pusvadītājus, datorus, telekomunikāciju un informācijas drošības iekārtas, lāzerus un sensorus. 

Vienlaikus Baidens atkārtoti paziņoja, ka uz Ukrainu netiks sūtīta ASV armija.

Baltā nama saimnieks tomēr uzsvēra, ka tiks aizstāvēta "katra pēda" zemes NATO dalībvalstīs.

"Kā esmu ļoti nepārprotami paziņojis, Savienotās Valstis ar visu Amerikas spēku aizstāvēs katru pēdu NATO teritorijas," no Baltā nama uzrunājot nāciju, norādīja ASV prezidents.

Viņš arī paziņoja par papildus karaspēka kontingenta nosūtīšanu uz Vāciju.

Baidens uzsvēra, ka Putins uz starptautiskās skatuves kļūs par pāriju (izstumto).

"Jebkura valsts, kas atbalstīs Krievijas neslēpto agresiju pret Ukrainu, sevi aptraipīs," brīdināja Baltā nama saimnieks.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.