Menu
 

Austrumeiropas jautājumu eksperti asi kritizē Vācijas un ES politiku attiecībā pret Krieviju

  • Autors:  LETA/DW

Gandrīz simts Austrumeiropas jautājumu eksperti atklātā vēstulē kritizējuši Vācijas un Eiropas Savienības (ES) politiku attiecībā pret Krieviju, aicinot noteikt Maskavai daudz bargākas sankcijas saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā.

"Krievijas atklātā nelikumīgā ofensīva pret miermīlīgu valsti beidzot galīgi apstiprina, ka gadu desmitiem piekoptā Vācijas un ES politika attiecībā pret Maskavu izgāzusies," teikts vēstulē, kas sestdien publicēta laikrakstā "Tagesspiegel".

Kā raksta eksperti, gan Krievijas militārā klātbūtne Moldovā, kas turpinās jau kopš 1992.gada, gan ekspansija Gruzijā 2008.gadā un Ukrainā 2014.gadā apliecina, ka centieni ar intensīvas diplomātijas, līgumattiecību un biznesa kontaktu palīdzību savaldīt Maskavas aizvien neslēptākās neoimperiālistiskās ambīcijas lemti neveiksmei.

Viņi atgādina, ka pat atklāta Krimas okupācija un "pseidopilsoņkarš" Donbasā nekavēja Vāciju 2015.gadā parakstīt vienošanos par gāzesvada gāzesvada "Nord Stream 2" zemūdens posma būvniecību, un arī tagad, neraugoties uz karu Ukrainā, Vācija turpina lielā apjomā importēt no Krievijas naftu un gāzi, tādējādi dāsni papildinot Krievijas valsts kasi.

"Traģiskais un neskaidrais Ukrainas liktenis jau pats par sevi būtu pietiekams iemesls enerģiskākai Vācijas un ES rīcībai, bet neļaut [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam gūt panākumus viņa impēriskajā revanšismā vitāli ieinteresēta ir visa Eiropa. Tirdzniecība un vispārēja labklājība iespējama vienīgi stabilā un mierīgā vidē," uzsver vēstules autori.

"Ja Putins gūs panākumus Ukrainā, tas var novest pie tālākas agresijas pret kaimiņvalstīm, piemēram, Moldovu un Gruziju, un vēl vairāk destabilizēt Eiropu," viņi brīdina.

"Vācijas un Eiropas Austrumu politikai jātiecas aktīvi atbalstīt Ukrainas izdzīvošanu jau šobrīd, nevis jāpaļaujas uz tādiem pasākumiem, kas dos augļus tikai pēc vairākām nedēļām vai pat mēnešiem," raksta eksperti. "Vācijai jāatmet savs tuvredzīgais egoisms (..) un jau tagad jādara viss, lai Krievijai šis karš izmaksātu dārgāk."

Viņi ierosina noteikt sankcijas pret pilnīgi visām Krievijas bankām, pilnībā atslēgt Krieviju no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT, pārtraukt naftas, gāzes vai jebkādu citu izejvielu iepirkšanu no Krievijas, izolēt Krieviju, aizliedzot ieceļošanu Eiropas Savienībā Krievijas valdības locekļiem un valdībai pietuvinātajai elitei, kā arī konfiscēt Putinam tuvo Krievijas oligarhu un uzņēmumu līdzekļus un īpašumus.

Vēstules autori arī aicina izslēgt Krieviju no visiem starptautiskajiem sabiedriskajiem un sporta pasākumiem, atbalstīt Ukrainas ekonomiku un armiju, kā arī piegādāt Ukrainai ne tikai vieglo, bet arī smago aizsardzības un uzbrukuma bruņojumu, piemēram, lielus zenītraķešu kompleksus, lidmašīnas, kuģus un transportlīdzekļus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.