Menu
 

Ziņojums: Pērn pasaulē strauji pieaudzis antisemītisku incidentu skaits

  • Autors:  LETA/BBC

Pagājušajā gadā pasaulē ievērojami pieaudzis dažādu antisemītisku incidentu skaits, secināts Telavivas universitātes ziņojumā.

Antisemītisku incidentu skaits ievērojami pieaudzis vairumā valstu, kurās ir lielas ebreju kopienas, arī ASV, Kanādā, Lielbritānijā, Vācijā un Austrālijā, norādīts ziņojumā, ko sastādījis Telavivas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Mūsdienu Eiropas ebreju studiju centrs.

Pieaugumu veicinājušas radikāli kreisas un labējas politiskas kustības un kūdīšana sociālajos medijos, secināts ziņojumā, kurā analizēti desmitiem pētījumu no visas pasaules, kā arī informācija no tiesībsargāšanas iestādēm, medijiem un ebreju organizācijām.

ASV, kur ir lielākā ebreju kopiena ārpus Izraēlas, antisemītisku noziegumu skaits Ņujorkā un Losandželosā pieaudzis gandrīz divas reizes, salīdzinot ar 2020.gadu.

Francijā reģistrēto antisemītisko incidentu skaits palielinājies gandrīz par 75%, salīdzinot ar 2020.gadu.

Kanādā vadošā ebreju organizācija ziņo, antisemītiskas fiziskas vardarbības gadījumu skaits augusta mēnesī vien pārspējis 40 gadus senu rekordu.

Lielbritānijā reģistrēto fizisko uzbrukumu skaits ebrejiem pieaudzis par 78%, salīdzinot ar 2020.gadu.

Arī Austrālija pērn pieredzējusi strauju antisemītisko incidentu skaita pieaugumu. 2021.gada maijā tika reģistrēti 88 šādi gadījumi, kas ir augstākais skaits, kāds jebkad reģistrēts Austrālijā vienā mēnesī.

Ziņojuma autori uzskata, ka daļēji pie šī pieauguma vainojama reakcija uz pagājušā gada maijā notikušo konfliktu starp Izraēlu un palestīniešu kaujiniekiem Gazas joslā. Konflikts ilga 11 dienas, kuru laikā Gazas joslā tika nogalināts 261 cilvēks, bet Izraēlā - 14, liecina ANO dati.

Ziņojumā arī norādīts, ka sociālie mediji spēlējuši lielu lomu antisemītisma pieaugumā, un paustas bažas par to, cik lietderīgi un efektīvi ir tiesību akti un vienošanās ar sociālo mediju uzņēmumiem par antisemītisku izteicienu aizliegšanu sociālo mediju platformās.

"Visnopietnākās bažas rada tumšais tīmeklis, kas nodrošina patvērumu ekstrēmistiem un kur antisemītisks saturs tiek brīvi un atklāti izplatīts," brīdināts ziņojumā.

Ziņojumā arī norādīts, ka ar Covid-19 pandēmiju saistīto sazvērestības teoriju izplatība veicinājusi pret ebrejiem vērstus naida noziegumus.

"Pandēmijas sākumā 2020.gadā visā pasaulē sāka izplatīties sazvērestības teorijas, vainojot ebrejus un Izraēlu vīrusa izplatīšanā," norādīts ziņojumā.

"Karantīnas režīmi, kas cilvēkus pielīmēja pie ekrāniem mājās, būtiski veicināja toksiska antisemītiskā diskursa popularizēšanu sociālajos tīklos. 2021.gada, kad karantīnas režīmi tika pakāpeniski atviegloti, antisemītisms atgriezās ielās," norādīts ziņojumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.