Menu
 

Somijas parlaments atbalsta pieteikuma iesniegšanu dalībai NATO

  • Autors:  LETA--REUTERS/AFP

Somijas parlaments otrdien ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstījis priekšlikumu par pieteikuma iesniegšanu dalībai NATO, paziņojis spīkers Mati Vanhanens. Pēc pusotru dienu ilgušajām debatēm par pieteikuma iesniegšanu dalībai aliansē balsoja 188 no 200 parlamenta deputātiem, kamēr pret to balsoja tikai astoņi.

"Šovakar mēs parakstīsim pieteikuma vēstuli NATO," sabiedriskajai raidorganizācijai YLE pavēstījis ārlietu ministrs Peka Hāvisto. "Tad, iespējams, rīt kopā ar Zviedriju Somijas vēstnieks NATO vēstuli iesniegs NATO."

Krievijas iebrukums Ukrainā licis Helsinkiem atteikties no ilgāk nekā 75 gadus uzturētās neitralitātes politikas. "Mūsu drošības vide ir fundamentāli mainījusies," uzrunājot parlamenta deputātus, pirmdien norādīja premjerministre Sanna Marina. "Vienīgā valsts, kas apdraud Eiropas drošību un tagad atklāti ved agresīvu karu, ir Krievija."

Kā liecina aptaujas, šobrīd valsts pievienošanos NATO atbalsta jau vairāk nekā trīs ceturtdaļas somu, kas ir gandrīz trīskārt vairāk nekā pirms 24.februāra, kad Krievija sāka savu atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Zviedrija par nolūku pievienoties NATO oficiāli paziņoja jau pirmdien, bet pieteikumu dalībai aliansē Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linde parakstīja šodien.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.