Menu
 

Francija, Vācija, Itālija un Rumānija atbalsta ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai (papildināta)

  • Autors:  LETA/AFP

Francija, Vācija, Itālija un Rumānija atbalsta tūlītēju Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, ceturtdien Kijivā paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Mēs visi četri atbalstām uzņemšanas kandidāta statusa tūlītēju [piešķiršanu]," kopīgajā preses konferencē ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu, Itālijas premjerministru Mario Dragi un Rumānijas prezidentu Klausu Johannisu pavēstīja Makrons.

Kā preses konferencē sacīja Itālijas premjers, "vissvarīgākais mūsu vizītes vēstījums ir - Itālija vēlas Ukrainu ES".

Atbalstu pauda arī Šolcs: "Vācija atbalsta pozitīvu lēmumu attiecībā uz Ukrainu. Tas pats attiecas uz Moldovas Republiku. Ukraina pieder Eiropas ģimenei."

Pēc tam kad Krievija februāra beigās sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, Kijiva mudinājusi ES valstis uzņemt Ukrainu blokā iespējami drīz. Lēmumu par kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai ES līderi varētu pieņemt samitā jaunnedēļ.

ES smagsvaru Vācijas un Francijas nostāja tiek uzskatīta par izšķirošu attiecībā uz Ukrainas pieteikumu dalībai blokā.

Šolcs līdz šim Berlīnes nostāju skaidri nebija apliecinājis.

"ES kandidātvalsts statusa piešķiršana Ukrainai, Moldovas Republikai un Gruzijai Eiropadomē jaunnedēļ ir izšķiroši svarīga spēcīga un paliekoša vairoga būvēšanā ap mūsu pašu vērtībām," preses konferencē sacīja Rumānijas prezidents.

"Runa ir par spēju aizsargāt mūsu reģiona drošību un stabilitāti. Šis nav laiks, lai vilcinātos," uzsvēra Johanniss.

Viņš arī nosodīja Krieviju par Ukrainas labības eksporta bloķēšanu.

"Es kategoriski nosodu labības jautājuma izmantošanu militāriem mērķiem no Krievijas puses, kam ir ļoti liela globālā ietekme," sacīja Johanniss.

Rumānija cenšas piedāvāt alternatīvus maršrutus caur Melnās jūras Konstancas ostu un pa Donavu, piebilda Rumānijas prezidents.

Makrons savukārt paziņoja, ka Francija piegādās Ukrainai vēl sešas haubices "Caesar".

"Līdzās 12 haubicēm "Caesar", kas jau ir piegādātas, es pieņēmu lēmumu tuvāko nedēļu laikā papildus piegādāt sešas haubices "Caesar"," pavēstīja Francijas prezidents.

"Eiropa ir jūsu pusē. Tā tāda būs tik ilgi, cik nepieciešams, līdz uzvarai," sacīja Makrons.

Kā ziņots, visu četru minēto valstu līderi ceturtdien ar vilcienu ieradās Ukrainā, lai paustu tai atbalstu cīņā pret Krieviju, kas 24.februārī pret kaimiņvalsti uzsāka atklātu pilna mēroga karadarbību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.