Menu
 

Stoltenbergs: NATO gatavo jaunu modeli austrumu flanga aizsardzībai

  • Autors:  LETA/Ukrainska Pravda

NATO dalībvalstīm pirms alianses samita Madridē ir jāsaskaņo jauns austrumu flanga aizsardzības modelis, ņemot vērā Krievijas pilna apjoma iebrukumu Ukrainā, ceturtdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs preses konferencē pēc alianses dalībvalstu ministru sanāksmes.

"Mēs panācām ievērojamu progresu, saskaņojot konkrētus jaunā aizsardzības modeļa nosacījumus un elementus, kā arī dzirdējām, ka dažas sabiedrotās ir gatavas pielikt papildu spēkus šī modeļa pastiprināšanai," atzīmēja NATO vadītājs.

Viņš vēlāk konkretizēja, ka alianses jaunā aizsardzības modeļa austrumu flangā pamats būs trīs pīlāri.

"Pirmais - tas ir avangarda klātbūtnes palielināšana ar lielāku kaujas operāciju skaitu, un mēs jau palielinājām savu klātbūtni. Dažu pēdējo mēnešu laikā mēs divkāršojām kaujas grupu skaitu austrumos no četrām līdz astoņām," atzīmēja NATO ģenerālsekretārs.

Modeļa otrais pīlārs ir militārā aprīkojuma iepriekšēja izvēršana, lai ietaupītu laiku apstākļos, kad ir vajadzīga spēku mobilizācija.

"Un trešais elements ir apakšvienību iepriekšēja noteikšana - tie ir spēki, kas izies apmācību noteiktā teritorijā, kur būs noteikti pienākumi ... Tas ir, tiks izvērsti ne visi spēki, daļa tiks izvērsta iepriekš, bet cita daļa atradīsies dzimtajā valstī, bet būs gatava pārvietošanai nepieciešamības gadījumā," paskaidroja Stoltenbergs.

Viņš rezumēja, ka jaunais NATO austrumu flanga aizsardzības modelis nozīmēs "mūsu atturēšanas un aizsardzības spējas būtisku pastiprināšanu visā aliansē".

Lielbritānijas un Vācijas aizsardzības ministri pirms tam atbalstīja ideju par NATO militārās klātbūtnes Lietuvā un Igaunijā palielināšanu līdz brigādes līmenim.

NATO samits notiks 29. un 30.jūnijā Madridē, un tajā piedalīsies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba gan atzina, ka viņš negaida Ukrainai pozitīvu lēmumu pieņemšanu šajā samitā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.