Menu
 

Muratova Nobela Miera prēmijas medaļa pārdota izsolē par 103,5 miljoniem ASV dolāru, lai palīdzētu ukraiņu bērniem

  • Autors:  LETA--AFP

Krievijas neatkarīgā laikraksta "Novaja gazeta" redaktors Dmitrijs Muratovs pirmdien pārdeva izsolē savu Nobela Miera prēmijas zelta medaļu par 103,5 miljoniem ASV dolāru, lai palīdzētu ukraiņu bērniem, kuri pēc Krievijas iebrukuma devušies bēgļu gaitās.

Medaļu iegādājās vēl nezināms vairāksolītājs pa telefonu. Visi ienākumi no tās pārdošanas tiks piešķirti ANO bērnu fonda (UNICEF) Humānajai atbildei ukraiņu bērniem, kas kara dēļ kļuvuši par bēgļiem.

Medaļa bija izlikta izsolīšanai Teksasas izsoļu namā "Heritage Auctions". Izsole ilga no 1. līdz 20.jūnijam. Summa, kas iegūta par Muratova medaļu, krietni pārsniedz iepriekšējo rekordu, kas tika sasniegts, kad 2014.gadā Nobela medaļa tika pārdota par 4,76 miljoniem dolāru.

"Muratovs priekšlaikus konsultējās ar Nobela komiteju, un viņam tika apliecināts, ka Nobela komiteja atbalsta viņa lēmumu pārdot medaļu, lai no ienākumiem labumu gūtu Ukrainas bēgļi un bērni," ziņu aģentūrai AFP skaidroja komitejas sekretārs Ūlavs Njolstads. "Tas ir izcils mērķis. Mēs varam viņu vienīgi apsveikt ar rezultātu un cerēt, ka palīdzība nonāks pie tiem, kam tā ir vajadzīga visvairāk," viņš piebilda.

Daudzas 1895.gadā iedibināto Nobela prēmiju laureātu medaļas vēlākajos gados pārdotas - gan mainoties to īpašnieku dzīves situācijai, gan nonākot pie vairākiem īpašniekiem mantošanas ceļā. Par vismazāko summu, kā šķiet, pārdota medaļa, ko 1926.gadā par centieniem franču un vācu pēckara izlīguma labā saņēma francūzis Aristīds Briāns. Viņa medaļa 2008.gadā par 12 000 eiro tika pārdota kādam Francijas muzejam. Tiesa, vēl pēc septiņiem gadiem tā tika nozagta.

Citas medaļas pārdotas par krietni lielākām summām. Tā no 2010. līdz 2020.gadam vairāku fiziķu, ķīmiķu un ekonomistu medaļas tika pārdotas par 300 000 līdz 400 000 dolāru. ASV zinātnieks Leons Ledermans par sasniegumiem fizikā saņemto medaļu pārdeva par 765 000 dolāru. Līdz šim vislielākā summa bija saņemta par medaļu, kas iegūta par sasniegumiem medicīnas jomā. 

ASV zinātnieks Džeimss Vatsons, kas ieguva prēmiju 1962.gadā par ieguldījumu DNS struktūras atklāšanā, 2014.gada decembrī pārdeva medaļu par 4,76 miljoniem dolāru. Līdz ar Vatsonu prēmiju saņēma brits Frensiss Kriks, bet viņa mantiniekiem medaļu pirms tam bija izdevies pārdot par divas reizes mazāku summu. Tas, iespējams, bija tāpēc, ka Vatsons bija pretrunīgi vērtēta persona. 2007.gadā viņš izraisīja prāvu rezonansi, kad kādā intervijā izteicās, ka afrikāņiem intelekts ir zemāks. Vatsonam viņa medaļu atdeva Krievijas miljardieris Ališers Usmanovs, kas to bija iegādājies. Šādi miljardieris bija nolēmis izrādīt pateicību zinātniekam par viņa revolucionārajiem atklājumiem.

Bet daži medaļu pārdevēji piedzīvojuši vilšanos. Tā ASV rakstnieka Viljama Folknera ģimene atsauca no pārdošanas viņa medaļu, jo par to netika solīti pat 500 000 dolāru, ko ģimene bija cerējusi saņemt.

Kā ziņots, Muratovs pērn saņēma Nobela Miera prēmiju "par saviem centieniem nodrošināt vārda brīvību, kas ir priekšnoteikums demokrātijai un ilgstošam mieram". Muratovs ir viens no 1993.gadā izveidotā Krievijas neatkarīgā laikraksta "Novaja gazeta" dibinātājiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.