Menu
 

Katalonijas premjerministrs aicina Madridi uz dialogu ar ārvalstu vidutāju iesaistīšanos

  • Autors:  LETA--AFP

Katalonijas premjerministrs Kims Torra vēstulē, kuras kopijas nosūtītas vairākām valstīm, tostarp Ķīnai un Krievijai, aicinājis Spānijas centrālo valdību apsvērt dialogu ar ārvalstu vidutāju iesaistīšanos, lai risinātu Katalonijas neatkarības centienu izraisīto krīzi.

Vēstule, kura nonākusi mediju rīcībā, datēta ar 26. septembri un adresēta Spānijas premjerministram Pedro Sančesam, bet tās kopijas nosūtītas vairāku valstu prezidentiem, tostarp Krievijas un Ķīnas līderiem Vladimiram Putinam un Sji Dzjiņpinam.

Torra lūdzis Spānijas valdību "pēc iespējas ātrāk iesaistīties vidutāju vadītā dialogā", lai atrisinātu domstarpības, ko izraisījuši Katalonijas neatkarības centieni. Vēstulē Spānijas valdība aicināta apsvērt viena vai vairāku vidutāju un novērotāju ieteikšanu, lai veicinātu dialoga procesu. Torra vēlas panākt tiesības sarīkot tiesiski saistošu referendumu par Katalonijas atdalīšanos no Spānijas.

Vēstule ir publicēta Spānijas medijos, un reģionālās valdības preses pārstāve ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka tā ir autentiska. Vēstules kopijas nosūtītas 43 starptautiskajiem un reģionālajiem līderiem.

Avots Katalonijas valdībā sacīja, ka Torra nosūtījis vēstuli Putinam, Sji un ASV prezidentam Donaldam Trampam, jo Ķīna, Krievija un ASV ir ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis. Taču Francijas prezidents Emanuels Makrons šādu vēstuli nav saņēmis, lai gan arī Francija ir ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle.

Torra vēstulē arī aicinājis prokuratūru atcelt apsūdzības pret Katalonijas līderiem, kas tika aizturēti saistībā ar pērn notikušo neatkarības referendumu.

Katalonijas valdība pagājušā gada 1. oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas. Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī premjerministrs Karless Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā. Kopumā 13 separātistu līderi apsūdzēti dumpī. No viņiem deviņi Spānijā atrodas pirmstiesas apcietinājumā, citi dzīvo trimdā Beļģijā, Skotijā un Šveicē.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.