Menu
 

Nobela miera prēmija piešķirta KDR ginekologam un jezīdu aktīvistei par cīņu pret seksuālo vardarbību

  • Autors:  LETA--AFP/DPA

Nobela miera prēmija šogad piešķirta Kongo Demokrātiskās Republikas ginekologam Denisam Mukvegem, kurš palīdz seksuālās vardarbības upuriem, un Irākas jezīdu aktīvistei Nadiai Muradai par ieguldījumu cīņā pret seksuālo vardarbību konflikta zonās.

Mukvegem un Muradai prēmija piešķirta par "centieniem izbeigt seksuālās vardarbības izmantošanu kā kara ieroci", paziņojusi Nobela komitejas priekšsēdētāja. Abi aktīvisti pārstāv cīņu pret globālu problēmu, kas ir izplatīta ne tikai konflikta zonās.

63 gadus vecais Mukvege gadiem ilgi palīdzējis seksuālās vardarbības upuriem Kongo Demokrātiskajā Republikā, sniedzot medicīnisko palīdzību tūkstošiem pacientu un iestājoties par viņu tiesībām.

Murada, kura bija viena no aptuveni 3000 sievietēm, kuras izvaroja un citādi fiziski ietekmēja "Islāma valsts" kaujinieki, ir kļuvusi par šo sieviešu balsi. Murada ir parādījusi "neparastu drosmi, vēlreiz iztirzājot savas ciešanas" un citus noziegumus, ko pastrādājusi "Islāma valsts", un Mukvege ir galvenais simbols – gan savas valsts, gan starptautiskā līmenī – cīņai pret seksuālo vardarbību karā un bruņotos konfliktos, norādījusi Nobela komiteja.

Murada un Mukvege tika izraudzīti no 216 personu un 115 organizāciju saraksta, kas bija otrais garākais pretendentu saraks Nobela miera prēmijas vēsturē.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.