Menu
 

ASV triecienā Afganistānā nogalināts "Al Qaeda" līderis Aimans al Zavahiri

  • Autors:  LETA--AFP

ASV īstenotā triecienā Afganistānā ir nogalināts teroristu tīkla "Al Qaeda" vadītājs Aimans al Zavahiri, pirmdien apstiprināja ASV prezidents Džo Baidens. 71 gadu vecais Zavahiri bija viens no pasaulē visvairāk meklētajiem teroristiem un tika turēts aizdomās par 2001.gada 11.septembra teroraktu organizēšanu.

Baidens televīzijas uzrunā pavēstīja, ka Zavahiri nogalināts sestdien īstenotā triecienā Kabulā, kuram Baidens devis galīgo apstiprinājumu. "Taisnīgums ir īstenots, un šī teroristu līdera vairs nav," sacīja Baidens, piebilstot, ka šajā triecienā nebija civilu upuru.

Baidena administrācijas augsta ranga amatpersona sacīja, ka Zavahiri tika nogalināts drona triecienā uz kāda nama balkona Kabulā, bet Afganistānā uz vietas nebija neviena amerikāņu karavīra.

Amatpersona sacīja, ka Zavahiri klātbūtne Kabulā bija 2020.gadā parakstītās ASV un grupējuma "Taleban" vienošanās "skaidrs pārkāpums". Šis bija pirmais zināmais trieciens, ko ASV veikušas pret kādu "Al Qaeda" mērķi Afganistānā kopš ASV karaspēka izvešanas no šīs valsts 2021.gada 31.augustā.

Zavahiri bija ēģiptiešu ķirurgs, kurš uzauga Kairā, bet vēlāk pievērsās vardarbīgam islāma radikālismam. Viņš bēguļoja 20 gadus pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem, kuros tika nogalināti apmēram 3000 cilvēku ASV. Zavahiri pārņēma "Al Qaeda" vadību, kad Osama bin Ladens 2011.gadā tika nogalināts ASV specvienības operācijā Pakistānā. Par viņa galvu bija izsludināta 25 miljonu ASV dolāru atlīdzība.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.