Menu
 

Talibi izsludina brīvdienu Afganistānā, atzīmējot pirmo gadadienu kopš varas atgūšanas

  • Autors:  LETA/DPA

Islāmistu grupējums "Taliban" pirmdien izsludinājis brīvdienu Afganistānā, lai atzīmētu pirmo gadadienu kopš talibi pārņēma varu Kabulā haotiskās ASV vadīto NATO spēku izvešanas no valsts laikā.

"15.augusts ir pirmā gadadiena kopš Afganistānas islāma emirāta vadītā afgāņu džihāda uzvaras pār amerikāņu un to sabiedroto okupāciju," paziņoja "Taliban" izveidotā Darba un sociālo lietu ministrija.

Pirms gada talibu kaujinieki bez cīņas iegāja Kabulā un pēc tam pakāpeniski ir atjaunojuši savu drakonisko varu. Iepriekšējās Afganistānas republikas drošības spēki ir sašķelti un valsts prezidents ar diviem armijas helikopteriem aizbēga no valsts.

ASV, kas vadīja 20 gadus ilgušo NATO misiju valstī, nolēma izvest savus karavīrus no Afganistānas, tomēr starptautiskās misijas noslēgums izvērtās haotisks.

Desmitiem tūkstoši afgāņu steidzās uz Kabulas Starptautisko lidostu, lai mēģinātu aizbēgt no valsts.

Kopš tā laika Afganistānas ikdiena ir atriebes aresti, ārpus tiesas nāvessodi bijušajām amatpersonām, "Islāma valsts" uzbrukumi reliģiskajām minoritātēm un vispārējas ekonomiskas grūtības.

Talibi ierobežo sieviešu pamattiesības un mediju brīvību.

Eiropas Savienība (ES) aicināja talibus atcelt politiku, ar kuru tiek pārkāptas cilvēktiesības valstī.

"Afganistāna nedrīkst palikt par drošu patvērumu teroristiem, nedz arī starptautiskās drošības draudu," lasāms bloka paziņojumā.

ES nosodīja talibu režīma īstenotos sieviešu un meiteņu tiesību pārkāpumus, uzsverot, ka ""Taliban" nav spējis izveidot iekļaujošu politisko sistēmu, tādējādi liedzot iespējas afgāņiem īstenot savus centienus".

Gada laikā neviena pasaules valsts nav atzinusi "Taliban" izveidoto Afganistānas faktisko valdību.

Talibi, kad sagrāba varu Afganistānā pagājušā gada augustā, solīja maigāku pārvaldi nekā pirmajā valdīšanas laikā no 1996.gada līdz 2001.gadam. Talibu režīms cenšas panākt starptautisku atzīšanu un iegūt humāno palīdzību, kas pēc talibu nākšanas pie varas tika apturēta.

Starptautiskā sabiedrība mudina "Taliban" izveidot valdību, kurā ir pārstāvji no dažādām sabiedrības grupām, un ievērot cilvēktiesības un sieviešu tiesības.

Nesen ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ASV gaisa triecienā Kabulas diplomātiskajā rajonā ir nogalināts grupējuma "Al Qaeda" līderis Aimans al Zavahiri.

"Taliban" nosodīja uzbrukumu, sakot, ka nav zinājis par Zavahiri atrašanos Kabulā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.