Menu
 

Krievijā auto sprādzienā gājusi bojā "krievu pasaules" ideologa meita

  • Autors:  LETA--RFE/RL/BBC/AFP

Krievijā netālu no Maskavas sestdienas vakarā sprāgstot automašīnai, gājusi bojā galēji labējā filozofa un "krievu pasaules" ideologa Aleksandra Dugina meita Darja Dugina, vēsta Krievijas mediji un amatpersonas. Dugins ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais un tiek dēvēts par "Putina smadzenēm" un "Putina Rasputinu".

Krievijas Izmeklēšanas komiteja apstiprināja, ka sprādzienā dzīvību zaudējusi Darja Dugina. Komiteja ierosinājusi lietu par slepkavību, kas pastrādāta īpaši bīstamā veidā. Automašīna uzsprāgusi brauciena laikā, pastāstīja aculiecinieki. Sprādziens noticis Piemaskavas pilsētciematā Boļšije Vjazjomi.

Aleksandrs Dugins ir viens no "krievu pasaules" ideologiem. Viņš iestājās par Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainā un gandrīz visas Ukrainas teritorijas okupāciju. Sprādziena īstais mērķis, iespējams, bijis Aleksandrs Dugins, norāda britu raidsabiedrība BBC.

Kā vēsta Krievijas tīmekļa medijs "112", tēvs un meita sestdienas vakarā grasījušies braukt mājās no kāda pasākuma vienā automašīnā, tomēr pēdējā brīdī Dugins nolēmis nebraukt kopā ar meitu. Atbildību par sprādzienu neviens nav uzņēmies.

Krievijas okupētās Doneckas apgabala daļas marionešu administrācijas nominālais līderis Deniss Pušiļins ziņapmaiņas platformā "Telegram" sprādziena sarīkošanā apsūdzēja Ukrainas varasiestādes, apgalvojot, ka tās "mēģināja likvidēt Aleksandru Duginu, bet uzspridzināja viņa meitu".

Kā "Telegram" norādīja Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zharova, "ja Ukrainas teorija apstiprināsies, un tā ir jāpārbauda kompetentām iestādēm, tas nozīmēs valsts terorismu no Kijivas režīma puses".

Arī Putina bijušais padomnieks analītiķis Sergejs Markovs Kremļa medijam "RIA Novosti" pieļāva, ka sprādziena mērķis, visticamāk, bijis Aleksandrs Dugins, nevis viņa meita. "Ir pilnīgi acīmredzami, ka visreālākie aizdomās turamie ir Ukrainas militārais izlūkdienests un Ukrainas Drošības dienests," sacīja Markovs.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks noliedza, ka Kijiva stāvētu aiz šī uzbrukuma. "Ukrainai ar to, neapšaubāmi, nav nekāda sakara. Mēs neesam krimināla valsts, kāda ir Krievija, un pavisam noteikti neesam teroristiska valsts," nacionālā telemaratona ēterā, komentējot vadītāja teikto, ka Krievija cenšas notikušajā vainot Ukrainu, sacīja Podoļaks.

Plašu komentāru "Telegram" publicējis Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs. "Aleksandra Dugina meitu nogalināja, protams, Vladimirs Putins - tas, kurš izraisīja šo noziedzīgo karu, nogalināja desmitus tūkstošu pilnīgi nevainīgu cilvēku, bet tagad ar savu bezgalīgo simonjanu mutēm izteiksmīgi lauzīs rokas un uzspēlēti brīnīsies: kā gan tā varēja notikt, ka karš ir atnācis arī uz Piemaskavu," raksta Volkovs.

"Un, protams, ir maz šaubu par to, ka šis sprādziens tiks izmantots, lai leģitimizētu jaunu terora vilni, arī attiecībā pret to cilvēku radiniekiem, kas Putinam nav vēlami. Nakts sprādziens rada tam brīnišķīgu "teorētisko bāzi", un pats Dugins to sagādās," prognozē krievu opozicionārs.

Darja Dugina bija pazīstama žurnāliste un aktīvi atbalstīja iebrukumu Ukrainā. Viņai noteiktas ASV un Lielbritānijas sankcijas par dezinformācijas izplatīšanu tīmeklī. Vēl maijā Dugina karu raksturoja kā "civilizāciju sadursmi" un pauda lepnumu par to, ka viņai un tēvam noteiktas Rietumu sankcijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.