Menu
 

Aptauja: Vairums slovāku vēlas Krievijas uzvaru pār Ukrainu

  • Autors:  LETA/EURACTIV

Vairāk nekā puse slovāku vēlas, lai Krievija uzvarētu karā pret Ukrainu, liecina trešdien publicētie aptaujas rezultāti.

Aptauju veica aģentūras "MNFORCE" un "Seesame" un Slovākijas Zinātņu akadēmija. Respondentiem bija jāatbild uz jautājumiem, izmantojot desmit punktu skalu, saskaņā ar kuru viens nozīmē pārliecinošu Krievijas uzvaru un desmit pārliecinošu Ukrainas uzvaru.

Aptuveni piektā daļa aptaujāto norādīja, ka vēlas pārliecinošu Krievijas uzvaru, un vairāk nekā puse norādīja, ka viņi sliecas par labu Krievijas uzvarai.

Tikai trešā daļa norādīja, ka sliecas par labu Ukrainas uzvarai, bet 18% neizvēlējās nevienu no pusēm.

Lielas atšķirības novērojamas pēc partijas piederības. Vairums ekspremjera Roberta Fico vadītās kreisi populistiskās partijas "Smer-SD" ("Virziens - slovāku sociāldemokrātija") vēlētāju ir Krievijas pusē. Fico ir aktīvi iestājies pret sankcijām, kas piemērotas Krievijai, un pat atzīmēja Slovāku sacelšanās gadadienu kopā ar Krievijas vēstnieku.

Vērtējot pēc ģeogrāfiskā novietojuma, tikai galvaspilsētā Bratislavā vairākums cilvēku vēlas Ukrainas uzvaru karā.

Slovākija sen ir viena no prokrieviskākajām valstīm Eiropas Savienībā (ES). 2021.gada vasarā veikta aptauja liecināja, ka 55% slovāku ir labvēlīgs viedoklis par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. No Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm tikai bulgāri bija vēl labākās domās par Putinu. Bulgārijā viņu pozitīvi vērtēja 75% aptaujāto.

2022.gada februārī pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā 44% aptaujāto Slovākijā vainoja NATO un ASV par spriedzi uz Ukrainas robežas, un tikai 33% vainoja Krieviju.

Aptaujā, kas tika veikta 2021.gadā, Slovākijas dalību NATO atbalstīja tikai 45% aptaujāto. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā atbalsts dalībai NATO pieauga, bet tagad atkal piedzīvo lejupslīdi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.