Menu
 

Par nākamo Lielbritānijas premjeru kļūs Riši Sunaks

  • Autors:  LETA/BBC/AFP

Lielbritānijas bijušais finanšu ministrs Riši Sunaks pirmdien ievēlēts par Konservatīvās partijas līderi un kļūs par nākamo valsts premjeru.

Pirmdien par izstāšanos no cīņas paziņoja viņa vienīgā konkurente - tirdzniecības politikas ministre Penija Mordonta. Pēc paziņojuma par izstāšanos no cīņas viņa pauda atbalstu Sunakam.

"Riši Sunaks tādējādi ir ievēlēts par Konservatīvo partijas līderi," pavēstīja parlamenta 1922.gada komitejas priekšsēdētājs Greiems Breidijs.

Pirms tam svētdienas vakarā bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņoja, ka nekandidēs uz Konservatīvās partijas līdera amatu, noslēdzot īso kampaņu, lai atgrieztos premjera postenī, ko viņš bija spiests pamest pirms nedaudz vairāk kā trim mēnešiem.

Pirmdien noslēdzās termiņš, kad kandidātiem bija jāiegūst 100 likumdevēju atbalsts, kas ir slieksnis, lai kandidētu uz līdera posteni. Sunaks bija nodrošinājis krietni vairāk nekā 100 toriju atbalstu, apsteidzot abus galvenos konkurentus - Džonsonu un Mordontu.

Pirms septiņām nedēļām Sunaks zaudēja cīņā par Konservatīvās partijas līdera amatu Lizai Trasai, kas pagājušajā nedēļā paziņoja par demisiju. Trasa amatā atradās tikai sešas nedēļas, un tādējādi viņa kļuva par valdības vadītāju, kas amatā pabijusi visīsāko laiku visā Lielbritānijas vēsturē.

Sunaks būs pirmais aziātu izcelsmes brits Lielbritānijas premjerministra amatā. Sagaidāms, ka oficiāli premjera amatā viņš stāsies otrdien.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.