Menu
 

Bulgārija izmeklē prokrievisko paramalitāro organizāciju darbību

  • Autors:  LETA/EURACTIV

Bulgārijas prokuratūra uzdevusi izlūkdienestam izmeklēt prokrieviskou paramalitāro organizāciju farbību, pastāvot aizdomām, ka šīs organizācijas pastrādājušas noziegumus pret valsti.

Varasiestāžu uzmanības lokā nonākušas Bulgārijā reģistrētās nevalstiskās organizācijas "Bulgāru tautas zemessardze Šipka" un "Bulgāru tautas kustība Šipka", kas saistītas ar tā dēvēto Vasila Levska militāro savienību. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šīs organizācijas sākušas aktīvāk darboties Bulgārijā.

Tiek uzskatīts, ka "BNO Shipka" un "BND Shipka" piedāvā speciālo apmācību brīvprātīgajiem bijušo Krievijas armijas īpašo operāciju instruktoru vadībā, izplata pret Eiropas Savienību (ES) un NATO vērstu propagandu, kā arī aicinājumus uz sacelšanos pret "neleģitīmo valdību", noraida politiskās partijas un izplata rasistiskas un antisemītiskas sazvērestības teorijas, konstatējis pētnieciskās žurnālistikas centrs "Bellingcat".

Šis organizācijas, kas atklāti paziņojušas par nodomu mainīt valsts konstitucionālo kārtību, pirmās Eiropas migrācijas krīzes laikā organizēja no Turcijas ienākušo nelegālo imigrantu meklēšanu Strandža kalnu grēdā. Savukārt Covid-19 pandēmijas laika tās aktīvi izplatīja viltus ziņas par karantīnas ierobežojumiem un vakcināciju.

"Mēs aizsargājam savu Eiropas un eiroatlantisko partneru intereses. Mēs nevaram pieļaut ļaunprātīgu Krievijas ietekmi Bulgārijā," paziņojis Bulgārijas ģenerālprokuros Ivans Geševs.

Par "BNO Šippka" un "BND Šipka" līderi uzdodas cilvēks ar pseidonīmu leitnants Valters Kalašņikovs. Viņa īstais vārds ir Dončo Rusevs, un saskaņā ar publiski pieejamo informāciju viņš dzimis 1959.gadā Bulgārijā, absolvējis seržanta skolu Šumenā un līdz 1981.gadam kā seržants dienējis tanku divīzijā.

1996.gadā Rusevs parādījās kā apsardzes uzņēmuma "Walter Catani" īpašnieks. Uzņēmums lepojās, ka noorganizējis Bulgārijā globālu drošības nozares līderu sanāksmi, kurā piedalījušies bijušie Izraēlas izlūkdienesta "Mossad", Padomju Savienības Valsts drošības komitejas (VDK) un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) virsnieki, vēsta medijs "Top News".

Rusevam bijuši arī vairāki citi uzņēmumi, piemēram, laikraksts un seksa rotaļlietu veikals, un viņš nodarbojies ar investīciju konsultācijām un kriptovalūtām, bet lielākā daļa šo aktivitāšu cietusi neveiksmi.

Viņš ir saistīts arī ar sociālā tīkla "Facebook" lapu "Bulgārija un Krievija - viena vēsture, viena valoda, viena ticība, viena tauta", kuru izmanto Bulgārijas prokrieviskā partija "Vazraždane" ("Atdzimšana") savu vēstījumu izplatīšanai un sevis reklamēšanai.

Bulgārijas prokuratūra apgalvo, ka saņēmusi informāciju par "BNO Šipka" un "BND Šipka" no kāda pilsoņa, bet Bulgārijas Helsinku komiteja (BHC) jau 2016.gadā iesniedza valsts prokuratūrai publiski pieejamus datus, kas liecināja, ka grupējumu darbības ir vērstas pret republiku, kā arī pierādījumus par slepenu vai paramilitāru struktūru izveide.

"BNO Šipka" un Vasila Levska savienība bija minētas arī prasībā par Geševa atlaišanu, ko 2022.gada martā iesniedza toreizējā tieslietu ministre Nadežda Jordanova. Prasībā bija teikts, ka šīs paramilitārās organizācijas vada un apmāca Krievijas militārie instruktori un varasiestādes uz to nereaģē.

Geševs piektdien paziņoja, ka "BNO Šipka" darbības rada bažas Bulgārijai attiecībā uz nacionālo drošību un Eiropas interesēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.