Menu
 

Somija palīdzēs Igaunijai izmitināt Ukrainas kara bēgļus

  • Autors:  LETA--YLE

Somija no nākamā gada sāks pieņemt Ukrainas bēgļus no Igaunijas.

Igaunijas Iekšlietu ministrija atzinusi, ka valstij ir grūtības nodrošināt mājokli, izglītību un veselības aprūpi ukraiņiem, kas bēg no Krievijas iebrukuma dzimtenē. Problēmas rada ilgtermiņa bēgļu izmitināšana. Pēc Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta datiem, Igaunijā uzturas apmēram 65 000 Ukrainas kara bēgļu.

Igaunijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis Silvesters Silvers Steuns Somijas sabiedriskajai raidorganizācijai "Yle" teicis, ka īstermiņa izmitināšanas iespējas Igaunijā ir, tomēr ilgtermiņa izmitināšanas resursi sāk izsīkt, apgrūtinot bēgļu integrāciju Igaunijas sabiedrībā. Somijā, kurā ir vairāk nekā četrreiz vairāk iedzīvotāju nekā Igaunijā, ir 47 000 Ukrainas bēgļu. 

Lai mazinātu bēgļu radīto spiedienu Igaunijā, Somija ir piekritusi no janvāra katru nedēļu uzņemt 50-100 ukraiņu no Igaunijas. Vienošanās paredz, ka Igaunija un Somija kopīgi apmaksās autobusa un prāmja biļetes Ukrainas bēgļiem. Tomēr abu valstu amatpersonas atzīst, ka ir grūti pateikt, cik daudz ukraiņu tiešām vēlēsies no Igaunijas doties uz Somiju.

Lai gan Somija šoziem nav piedzīvojusi Ukrainas kara bēgļu pieplūdumu, situāciju var saasināt Krievijas uzbrukumi Ukrainas infrastruktūrai, kuru dēļ cilvēki daudzviet Ukrainā ziemas spelgonī paliek bez apkures, ūdens un elektroapgādes. Pašlaik Somijas aplēses liecina, ka nākamgad valstī patvērumu meklēs līdz 40 000 ukraiņu.

Krievijas uzsāktā kara dēļ no Ukrainas uz Eiropas valstīm ir devušies vairāk nekā 7,8 miljoni bēgļu, liecina ANO bēgļu lietu aģentūras UNHCR dati.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.