Menu
 

Oficiālie rezultāti: Polijas parlamenta vēlēšanās vairākumu izcīnījusi opozīcija

  • Autors:  LETA--AP/POLSKIE RADIO

Svētdien notikušajās Polijas parlamenta vēlēšanās opozīcija izcīnījusi vairākumu, liecina otrdien izplatītie oficiālie rezultāti.

Trīs opozīcijas saraksti - bijušā premjerministra Donalda Tuska vadītā "Pilsoniskā koalīcija" (KO), apvienība "Trešais ceļš" (TD) un kreisi centriskā partija "Jaunie kreisie" - kopā ieguvuši 53,7% balsu, kas opozīcijai dod vairākumu - 248 vietas - 460 vietu Seimā un iespēju veidot valdību. KO izcīnījusi 30,7% balsu, TD -14,4%, bet "Jaunie kreisie" ieguvuši 8,6% balsu jeb attiecīgi 157, 65 un 26 vietas parlamenta apakšpalātā.

Vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), par kuru nobalsojuši 35,38% vēlētāju, un partijai Seimā būs 194 vietas. 

Kā pēdējā parlamentā iekļuva galēji labējā partija "Konfederācija", saņemot 7,16% balsu un iegūstot 18 vietas. "Konfederācija" tikusi minēta kā iespējamais PiS koalīcijas partneris, lai gan priekšvēlēšanu kampaņas laikā "Konfederācija" atkārtoti paziņoja, ka nevēlas sadarboties ar PiS.

Trīs opozīcijas saraksti arī ieguvuši 66 no 100 vietām parlamenta augšpalātā Senātā, kur pēc iepriekšējām vēlēšanām opozīcijai bija minimāls pārsvars. PiS zaudējusi vairāk nekā 10 vietu, un tagad partijai Senātā būs 34 vietas. Senātam ir daudz mazāka ietekme nekā apakšpalātai Seimam, taču tam joprojām ir ierobežota ietekme uz likumdošanas procesu.

Šoreiz bijusi rekordliela vēlētāju aktivitāte, kas sasniegusi 74,38%, tā bijusi augstākā kopš 1989.gada. Nepieredzēta aktivitāte bijusi galvaspilsētā Varšavā, kur Seima vēlēšanās piedalījušies 84,92% vēlētāju. Vienlaikus ar vēlēšanām notika referendums par nelegālo imigrāciju, kuru opozīcija boikotēja. Referendumā nobalsoja tikai teju 41% vēlētāju un tas atzīts par nenotikušu.

Saskaņā ar Polijas konstitūciju prezidentam jāsasauc jaunā sasaukuma parlamenta pirmā sēde 30 dienu laikā pēc vēlēšanām. Tad valsts galvam dotas 14 dienas premjerministra nominēšanai. Savukārt izvirzītajam kandidātam uz valdības vadītāja amatu ir 14 dienas, lai nodrošinātu sev nepieciešamo atbalstu parlamenta uzticības balsojumā. Ja prezidenta izvirzītais kandidāts uzticības balsojumu neiztur, nākamo premjeru nosauc parlaments.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.