Menu
 

Stokholmas pieteikuma autori: Esam kā radīti jaunajam olimpisko spēļu modelim

  • Autors:  LETA

Stokholmas pieteikums rīkot 2026. gada ziemas olimpiskās spēles ir kā radīts jaunajam olimpiādes modelim, trešdien prezentācijā norādīja kandidatūras vadītājs Rikards Brisiuss. Kā zināms, Stokholma pieteikusies rīkot 2026. gada olimpiskās spēles, turklāt tā renes sporta veidus plāno aizvadīt Siguldā esošajā kamaniņu trasē. Vienīgās konkurentes uz olimpiādes rīkošanu ir Itālijas pilsētas Milāna un Kortīna d'Ampeco, kuras četrgades nozīmīgāko forumu gatavas organizēt kopā.

"Mūsu plāns atbilst jaunajai Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) realitātei – izmantosim to, kas mums jau ir, nevis būvēsim kaut ko nevajadzīgu," prezentācijā Tokijā sacīja Brisiuss. "Esam kā radīti šim modelim, un nākotne ir gaiša."

"Stokholma ir pilsēta, kas spēj sniegt to, ko šobrīd vajag olimpiskajai kustībai. Jau 1912. gadā rīkojām vasaras olimpiskās spēles, bet tagad vēlamies pirmo reizi organizēt arī ziemas olimpiādi," uzsvēra Brisiuss. Stokholmas pieteikuma autori arī norādīja, ka viņu kandidatūra ir kaut kas jauns un aizraujošs.

Tikmēr Milānas un Kortīnas d'Ampeco kandidatūras autori uzsvēra Alpu tuvumu, kas ir paši skaistākie kalni pasaulē. Tāpat tika uzsvērts vietējo atbalsts olimpiskajām spēlēm. Savukārt Stokholmas iedzīvotājiem dalās domas, vai būtu nepieciešams uzņemt olimpiskās spēles, taču pieteikuma autori uzsvēruši, ka rīkošanā netiks izmantota nodokļu maksātāju nauda.

Vēl nesen uz olimpiādes rīkošanu bija trīs kandidāti, tomēr Kanādas pilsētas Kalgari iedzīvotāji referendumā šomēnes nobalsoja pret ieceri uzņemt četrgades nozīmīgāko ziemas sporta forumu, un vēlāk šī kandidatūra tika atsaukta.

Līdz 11. janvārim 2026. gada olimpisko spēļu rīkošanas kandidātēm jāiesniedz pilnībā aizpildīts pieteikums, bet līdz 12. aprīlim jābūt iesniegtam pēdējām pašvaldību un valsts garantijām par drošību un vīzām. Olimpisko spēļu mājvieta 2026. gadam tiks izvēlēta jūnijā SOK sesijā Šveices pilsētā Lozannā.

Šī gada ziemas olimpisko spēļu mājvietai Phjončhanai no Dienvidkorejas savulaik rīkot četrgades nozīmīgāko forumu bija tikai divas konkurentes – Minhene (Vācija) un Ansī (Francija) –, kamēr Ķīnas galvaspilsēta Pekina uzvarēja cīņā par tiesībām rīkot 2022. gada ziemas olimpiskās spēles ar tikai vienu citu pilsētu – Almati no Kazahstānas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.