Menu
 

Gutērrešs: ANO Drošības padome ir paralizēta Gazas jautājumā

  • Autors:  LETA/AFP

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs svētdien paudis nožēlu par ANO Drošības padomes nespēju pieņemt rezolūciju, kurā aicināts nekavējoties noteikt pamieru Gazas joslā notiekošajā karadarbībā starp Izraēlu un palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās", un nosodīja šķelšanos, kas paralizējusi Drošības padomi.

Uzrunājot Kataras Dohas forumu, Gutērrešs sacīja, ka Drošības padomi "paralizē ģeostratēģiskās domstarpības", kas kavē rast risinājumus Izraēlas un "Hamās" karam. Viņš sacīja, ka ANO Drošības padomes "autoritāti un uzticamību nopietni iedragāja" tās novēlotā reakcija uz konfliktu.

"Es atkārtoti aicināju pasludināt pamieru humāno apsvērumu dēļ. Diemžēl Drošības padome to neizdarīja," sacīja Gutērrešs, solot nepadoties.

Gutērrešs bija piektdien sasaucis Drošības padomes ārkārtas sēdi divus mēnešus pēc karadarbības sākuma Gazas joslā. Ģenerālsekretārs izmantoja reti izmantoto ANO Statūtu 99. pantu, lai pievērstu padomes uzmanību "jebkuram jautājumam, kas, viņaprāt, var apdraudēt starptautiskā miera un drošības uzturēšanu". Šo noteikumu ANO vadītājs iepriekš nebija izmantojis jau vairākus gadu desmitus.

ASV uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai par pamieru Gazas joslā. Vašingtona aizstāvēja savu veto un kritizēja rezolūcijas atbalstītājus par mēģinājumu steigšus panākt tās pieņemšanu, nemainot aicinājumu uz bezierunu pamieru.

"Mēs saskaramies ar nopietnu humānās palīdzības sistēmas sabrukuma risku," Dohas forumā sacīja Gutērrešs.

"Situācija strauji pārvēršas katastrofā ar potenciāli neatgriezeniskām sekām palestīniešiem kopumā, kā arī mieram un drošībai reģionā," brīdināja Gutērrešs.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.