Menu
 

Francija pabeigusi karaspēka izvešanu no Nigēras un slēgusi vēstniecību

  • Autors:  LETA/RFE/RL

Francija piektdien paziņoja, ka pabeigusi karaspēka izvešanu no Nigēras un slēgusi vēstniecību.

Francijai izdevies evakuēt visu tehniku un Nigēras militārajā bāzē nav palicis nekas, ko varētu izmantot, izņemot dažas ēkas, kas tika uzceltas uzturēšanās gados. Francijas smagā tehnika daļēji tika nosūtīta uz Čadu, no kurienes tā tiks nogādāta Francijā 2024.gadā.

Lēmums slēgt Francijas vēstniecību tika pieņemts, ņemot vērā smago diplomātisko situāciju. Pēc jūlijā notikušā valsts apvērsuma Nigēras hunta pieprasīja, lai Francijas vēstnieks atstāj valsti. Parīze šo ultimātu nepieņēma.

Reaģējot uz to, vēstniecības ēka tika bloķēta. Francijas pārstāvis nevarēja ne izbraukt no tās, ne arī uzņemt kādu vēstniecībā. Parīze 22.decembrī paziņoja, ka vēstniecība ir slēgta uz "nenoteiktu laiku".

Pēc jūlijā notikušā apvērsuma militārā sadarbība starp Franciju un Nigēru tika pārtraukta un septembrī Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja par spēku izvešanu.

Militārais režīms ir distancējies no Nigēras līdzšinējiem tuvajiem partneriem Eiropā, sevišķi Francijas, un tuvinājies militārajiem režīmiem kaimiņvalstīs Mali un Burkinafaso, kā arī pastiprinājis attiecības ar Krieviju.

Pēdējos gados pēc apvērsumiem Nigēras kaimiņvalstīs Mali un Burkinafaso Francijai nācās izvest savus karavīrus arī no šīm valstīm.

Pēc Āfrikas valstu līderu lūguma Francija izvietoja tūkstošiem karavīru Sāhelas reģionā, lai cīnītos ar islāmistu ekstrēmistu grupējumiem.

Francijai Nigērā bija aptuveni 1500 karavīru.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.