Menu
 

Zelenskis pateicas Lietuvai par militāru palīdzību Ukrainai

  • Autors:  LETA/BNS

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien vizītes Viļņā laikā izteica pateicību Lietuvai par tās atbalstu un militāro palīdzību valstij, kas jau gandrīz divus gadus cīnās pret Krievijas atkārtoto iebrukumu.

"Esam ļoti pateicīgi par Lietuvas atbalstu, jūsu komandai un jūsu lieliskajai sabiedrībai, mēs esam pateicīgi par jūsu ļoti silto attieksmi pret mūsu tautu, mēs esam pateicīgi par visu jūsu atbalstu un militāro palīdzību," Zelenskis teica, Prezidenta pilī tiekoties ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu.

Lietuvas prezidents pirms tikšanās sacīja, ka viņš ar savu Ukrainas kolēģi apspriedīs ne tikai militāro, bet arī politisko un ekonomisko palīdzību Ukrainai, piebilstot, ka viņš vēlas no pirmavota uzzināt par aktuālo situāciju frontē.

"Mūs ļoti interesē arī jaunumi kara frontē. Mēs zinām, cik nogurdinošs ir šis ilgstošais karš, un esam ieinteresēti, lai Ukraina pēc iespējas ātrāk gūtu pilnīgu uzvaru," sacīja Nausēda.

Lietuvas un Ukrainas prezidenti apspriedīs kara gaitu Ukrainā, atbalstu Ukrainai, kā arī valsts integrāciju Eiropas Savienībā un NATO.

Lietuvas Aizsardzības ministrija trešdien paziņoja, ka militārā palīdzība Ukrainai šogad turpināsies, jo Lietuva nodos atlikušo pērn iegādātās tehnikas daļu, kā arī plāno pabeigt pērn sākto iegādi.

"Lietuvas un sabiedroto piegādātā bruņutehnika un ekipējums sniedz būtisku ieguldījumu Ukrainas cīņā par neatkarību un visas Eiropas drošībā. Lietuva nenogurst atbalstīt Ukrainas cīņu par brīvību, tāpat kā mēs paši nenogurām 50 gadus ilgajā cīņā par Lietuvas neatkarības atjaunošanu," sacīja aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Lietuva nodos Ukrainai pagājušajā gadā iegādātos transportlīdzekļus, tostarp kravas automašīnas, pikapus, ātrās palīdzības automašīnas, dažādas piekabes un iekrāvējus. Ukrainai tiks nosūtīti arī bezpilota lidaparāti, pretdronu iekārtas, tālvadības detonācijas sistēmas, munīcija, siltā apģērba komplekti un dažādas ziemā nepieciešamās iekārtas, informēja Lietuvas Aizsardzības ministrijā.

Palīdzības plāns Ukrainai 2024.-2026.gadam paredz, ka šajā periodā jauniem iepirkumiem Ukrainai kopumā tiks piešķirti aptuveni 200 miljoni eiro.

Lielākā daļa no jaunākā atbalsta ir vērsta uz Lietuvas vadītās koalīcijas vajadzībām Ukrainas atmīnēšanai, un tas ietvers dažāda atmīnēšanas aprīkojuma, iekrāvēju un degvielas vedēju, munīcijas un sauso pārtikas devu iegādi. Šis atbalsts Ukrainai tiks nosūtīts šogad un nākamgad.

Vēlāk abu valstu līderi uzrunās Lietuvas iedzīvotājus Daukanta laukumā pie Prezidenta pils Viļņā, kā arī apmeklēs Vītauta Dižā universitātes Ukrainas centru, kas izveidots pēc Lietuvas un Ukrainas pirmo lēdiju iniciatīvas, kur viņi tiksies ar Lietuvā dzīvojošajiem Ukrainas kara bēgļiem.

Ukrainas prezidentam Lietuvā paredzēta arī tikšanās ar premjerministri Ingrīdu Šimonīti, Seima vadību un Lietuvas parlamenta politisko grupu pārstāvjiem.

Zelenskis apmeklē Viļņu laikā, kad tuvojas Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā otrā gadadiena un kad Rietumu atbalsts Ukrainai palēninās, bet pieaug Krievijas uzbrukumu skaitu visā Ukrainā.

Vēlāk Zelenskis dosies uz Igauniju un Latviju.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.