Menu
 

Sunaks paziņo par jaunu militāro palīdzību Ukrainai 2,5 miljardu mārciņu apmērā

  • Autors:  LETA/AFP

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks piektdien vizītē Kijivā paziņojis par jaunu militāro palīdzību Ukrainai 2,5 miljardu sterliņu mārciņu (2,9 miljardu eiro) apmērā.

Tekošajam gadam paredzētā palīdzība ir par 200 miljoniem mārciņu lielāka nekā iepriekšējos divos gados, kad militārajai palīdzībai Ukrainai tika atvēlēti 2,3 miljardi mārciņu gadā.

Sunaks norādīja, ka šāda palīdzība sūta spēcīgu signālu par Londonas atbalstu Ukrainas tautai. Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam "ir jāatzīst, ka mēs nekur nepazudīsim", viņš piebilda.

"Es esmu šeit ar vienu skaidru vēstījumu: Apvienotā Karaliste ir kopā ar Ukrainu," pēc karā cietušo ēku apskates Kijivā sacīja Sunaks. Viņš arī tikās ar glābšanas dienestu darbiniekiem, kas likvidē Krievijas gaisa uzlidojumu sekas, un uzslavēja ukraiņu lielo drosmi.

Lielbritānijas premjerministra birojs ziņoja, ka Sunaks vizītes laikā Kijivā arī parakstīs vēsturisku drošības sadarbības paktu ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Šim līgumam vajadzētu būt pirmajam solim ceļā uz "nesatricināmu simtgadīgu partnerību" starp abām valstīm, teikts paziņojumā presei, ko izplatīja Sunaka birojs Dauningstrītā.

Vismaz 200 miljoni sterliņu mārciņu no jaunākās palīdzības paketes tiks iztērēti "centieniem ātri iegādāties un izgatavot tūkstošiem militāro dronu Ukrainai, tai skaitā novērošanas, tāla darbības rādiusa triecienlidaparātus un jūras bezpilota aparātus".

Sunaks norādīja, ka pašreizējā palīdzība pakete beigsies šī gada sākumā, tāpēc Londona rīkojas savlaicīgi, "uzņemoties jaunas saistības divarpus miljardu mārciņu apmērā - vairāk nekā esam piešķīruši iepriekšējos gados". "Tas apliecina situācijas nopietnību un mūsu apņēmību atbalstīt Ukrainu," viņš piebilda.

Ar jaunāko apņemšanos Lielbritānijas kopējais militārais atbalsts Ukrainai sasniegs gandrīz 12 miljardus mārciņu. Lielbritānija jau ir piegādājusi Ukrainai spārnotās raķetes "Storm Shadow" un tankus "Challenger 2".

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.