Menu
 

Ziemeļīrijas premjerministre prognozē referendumu par Īrijas apvienošanu tuvākajā desmitgadē

  • Autors:  LETA/AFP

Ziemeļīrijā sākusies "iespēju desmitgade", kuras laikā tiks sarīkots referendums par Īrijas apvienošanos, svētdien paziņojusi jaunieceltā provinces premjerministre Mišela O'Nīla, kas pārstāv īru nacionālistu partiju "Sinn Féin".

Ziemeļīrijā nebija reģionālās valdības kopš 2022.gada februāra, kad to pameta Demokrātiskā unionistu partija (DUP), protestējot pret tā dēvēto Ziemeļīrijas protokolu.

2022.gada maijā notika reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kurās "Sinn Féin", kas iestājas par reģiona atdalīšanos no Lielbritānijas un pievienošanos Īrijai, apsteidza DUP, pirmo riezi kļūstot par Ziemeļīrijas lielāko partiju. Taču DUP, kas joprojām iestājas par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu, turpināja bloķēt jaunas valdības izveidi.

Tomēr nedēļas sākumā tika panākta vienošanās ar DUP, ka tā izbeigs līdzšinējo valdības boikotu, un sestdien par jaunizveidotās valdības vadītāju pirmo reizi provinces vēsturē kļuva nacionālistu pārstāve O'Nīla, bet vicepremjeres amatu ieņēma DUP pārstāve Emma Littla-Pengelija.

Intervijā televīzijas kanālam "Sky News" viņa norādīja, ka "mainās visas vecās normas, valsts iedaba" un ka nesen vēl nevarēja iedomāties, ka republikāņu pārstāve ieņems premjerministra amatu.

1921.gadā, kad Lielbritānija Īrijai piešķirta tā dēvēto pašpārvaldi, salas ziemeļdaļa, kurā tobrīd pārliecinošo vairākumu iedzīvotāju vidū veidoja protestanti, tika atdalīta no pārējās salas un saglabāta Apvienotās Karalistes sastāvā.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Ziemeļīriju pārņēma starpkopienu konflikts, kas ilga trīs desmitgades.

1998.gadā noslēgtais miera līgums cita starpā paredz iespēju sarīkot referendumu par Īrijas atkalapvienošanos.

Saskaņā ar šo līgumu Londonas valdība var sarīkot referendumu par Ziemeļīrijas izstāšanos no Apvienotās Karalistes, ja būs sagaidāms, ka par to balsos vairākums.

Lai gan mehānisms šāda referenduma ierosināšanai nav noteikts, tiek uzskatīts, ka tam par pamatu var kalpot pastāvīgi aptauju rezultāti, kas liecinātu par vairākuma atbalstu Ziemeļīrijas apvienošanai ar pārējo Īriju.

Tajā pašā laikā vienošanās ar DUP ietvaros Londona publicējusi pētījumu, kurā, pamatojoties uz nesenajām aptaujām, secināts, ka paredzamā nākotnē nepastāv reāla iespēja sarīkot referendumu par Īrijas apvienošanos.

Tomēr O'Nīla norādījusi, ka nepiekrīt šiem secinājumiem, ko apgāžot viņas nonākšana provinces premjerministres krēslā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.