Menu
 

Krievijas tiesa par likumīgu atzīst CVK lēmumu nereģistrēt Nadeždinu

  • Autors:  LETA/Meduza/RFE/RL

Krievijas Augstākā tiesa trešdien par likumīgu atzina Centrālās vēlēšanu komitejas (CVK) atteikumu reģistrēt opozīcijas politiķa Borisa Nadeždina kandidatūru Krievijas prezidenta vēlēšanām, vēsta vietējie mediji un propagandas izdevumi.

Lēmumu var pārsūdzēt apelācijas instancē. Nadeždins solījis iesniegt sūdzību piecu dienu laikā.

Tiesa esot Nadeždina prasība izskatījusi deviņas stundas, nopratinājusi lieciniekus un pētījusi prasības materiālus, vēsta Kremļa propagandas izdevums TASS.

Tiesa sēdē runāja 12 cilvēki, kuru parakstus CVK atzina par nederīgiem. Viņi apliecināja, ka tiešām ir parakstījušies par kandidātu, platformā "Telegram" vēsta kanāls "Možem objasņitj".

Tiesa viņu teikto neņēma vērā.

Nadeždins tiesas sēdē nepiedalījās. 20.februārī viņš paziņoja, ka kopā ar ģimeni devies uz kādu Āzijas valsti pavadīt brīvdienas.

CVK 8.februārī atteicās reģistrēt Nadeždina kandidatūru Krievijas prezidenta vēlēšanām.

15.februārī Augstākā tiesa jau noraidīja divas citas Nadeždina prasības - par parakstu vākšanas procedūru un parakstu sarakstu pārbaudi.

Par kandidēšanu prezidenta vēlēšanās paziņojušo politiķu vidū Nadeždins bija vienīgais, kas atklāti iestājies pret Krievijas karu Ukrainā. Parakstīties Nadeždina atbalstam mudināja arī citi Krievijas opozīcijas politiķi.

Izdevuma "Meduza" avoti liecina, ka Kremlis neļaus CVK reģistrēt vēlēšanām pretkara kandidātus.

Vēlēšanas Krievijā notiks no 15. līdz 17.martam.

Nadeždins Krievijas politikā ir vairāk nekā 30 gadu. Savulaik viņš bijis Piemaskavas Dolgoprudnijas pilsētas padomes deputāts, kā arī neilgu laiku bijis likumdevējs Valsts domē.

Krievijas vēlēšanu komisija jau daudzkārt iepriekš anulējusi Kremlim netīkamo kandidātu savāktos parakstus dalībai visdažādāko līmeņu vēlēšanās, faktiski nodrošinot, ka vēlēšanās var startēt vienīgi valdošā totalitārā režīma ielikteņi vai tādu fiktīvo opozīcijas partiju pārstāvji kā komunisti vai nelaiķa Vladimira Žirinovska kabatas partija - liberāldemokrāti.

Pat ja kādam pret režīmu noskaņotam kandidātam izdotas šos šķēršļus apiet, viņa sakāve tiek nodrošināta ar dažādām mahinācijām balsošanas un balsu skaitīšanas laikā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.