Menu
 

Lietuvas Valsts drošības departaments: Uzbrukums Volkovam ir Krievijas organizēta un veikta operācija

  • Autors:  LETA/BNS

Uzbrukums mirušā Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam Viļņā ir Krievijas organizēta un veikta operācija, trešdien paziņoja Lietuvas Valsts drošības departaments.

"Visticamāk, uzbrukums Pretkorupcijas fonda biedram Leonīdam Volkovam Viļņā 2024.gada 12.martā ir Krievijas organizēta un veikta operācija, kuras mērķis ir apturēt Krievijas opozīcijas projektu īstenošanu, kas saistīti ar gaidāmajām nedemokrātiskajām Krievijas prezidenta vēlēšanām," teikts Valsts drošības departamenta paziņojumā.

Izlūkdienesti par ticamu scenāriju uzskata, ja tā iespējamība ir 50-75%.

Kā liecina Lietuvas izlūkdienesta rīcībā esošā informācija, Kremļa režīma vērtējumā Navaļnija savulaik izveidotais Pretkorupcijas fonds ir visbīstamākais opozīcijas spēks, kas reāli varētu ietekmēt procesus Krievijas iekšienē.

Kremlis regulāri vāc informāciju par fonda locekļiem, kas dzīvo ārvalstīs, un organizē uzbrukumus, apdraudot viņu dzīvību vai veselību.

"Potenciālo operācijas mērķu saraksts ir ļoti plašs: politiķi un sabiedrībā pazīstamas personas, kas aktīvi vēršas pret valdošo Kremļa režīmu, viņu īpašumi, vēstures pieminekļi, valstiskuma simboli, infrastruktūra, kultūras un izglītības iestādes," teikts Lietuvas Valsts drošības departamenta paziņojumā.

Kā informē dienests, kopš 2023.gada pavasara Kremļa režīma struktūras aktīvi veic psiholoģiskas un informatīvas operācijas pret Baltijas valstīm.

Pēc izlūkdienesta datiem, šo operāciju mērķis ir radīt paniku Baltijas valstu iedzīvotājos un apturēt Kremļa režīmam neizdevīgas darbības.

"Krievijas organizēto psiholoģisko un informatīvo operāciju (..) veicēji bieži vien ir sociālajos tīklos savervēti indivīdi. Šo noziedzīgo darbību veikšanas motīvi var būt ideoloģiskas nostādnes vai piedāvātā naudas atlīdzība," norādīts departamenta paziņojumā.

Lietuvas Kriminālpolicijas biroja veiktajā uzbrukuma Volkovam pirmstiesas izmeklēšanā Valsts drošības departaments sadarbojas un apmainās ar informāciju ar kompetentajām iestādēm.

Arī Lietuvas prezidents Gitans Nausēda uzbrukumu Volkovam un vairākus citus Lietuvā pēdējā laikā notikušus incidentus raksturoja kā iepriekš izplānotus.

"Nav šaubu, ka šādas lietas tiek plānotas. Pēdējā laikā ir palielinājies Lietuvas karoga apgānīšanas gadījumu skaits un incidentu ar pieminekļiem skaits. Tas viss kopā veido veselu problēmu kopumu, incidentus, kuros šādas lietas ir nepārprotami plānotas. Mums nevajadzētu būt pārsteigtiem," trešdien vizītes Parīzē laikā žurnālistiem sacīja Lietuvas prezidents.

"Bet es gribu skaidri pateikt, ka dienesti izvērtēs, izmeklēs un, cerams, atradīs vainīgos. Kas attiecas uz Putinu, es varu pateikt tikai vienu - šeit no jums neviens nebaidās," piebilda Nausēda.

Savukārt Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite uzsvēra, ka Lietuva nopietni izturas pret incidentu.

"Pret situāciju izturamies nopietni, tomēr vienlaikus arī mierīgi, dienesti dara savu darbu, tiek izmeklētas dažādas versijas," Bilotaite teica žurnālistiem, pieļaujot, ka provokācijas kļūs biežākas pirms tā dēvētajām Krievijas prezidenta vēlēšanām šonedēļ.

"Mēs kļūstam izturīgāki pret dažādām provokācijām. Mēs nebaidāmies no uzbrukumiem un neļaujam sevi iebiedēt. Provokāciju mērķis ir sēt neuzticību, bailes sabiedrībā. Domāju un redzu, ka mūsu sabiedrība ir izturīga," paziņoja Lietuvas iekšlietu ministre, uzsverot, ka notikušā dēļ draudu līmenis Lietuvā nav paaugstināts un cilvēki var justies droši.

Policijas ģenerālkomisārs Renats Požēla norādīja, ka tiek izmeklētas dažādas versijas par uzbrukumu Volkovam un notiek pierādījumu vākšana.

Lietuvas varasiestādes lems par to, vai ir jāpalielina valstī dzīvojošo Krievijas opozīcijas aktīvistu aizsardzība.

43 gadus vecajam Volkovam otrdienas vakarā uzbruka pie viņa dzīvesvietas Viļņā. Uzbrucējs izsita automašīnas logu, iepūta Volkovam acīs asaru gāzi un vairākas reizes sita viņu ar trulu priekšmetu. Volkovam incidenta rezultātā ir salauzta roka un traumēta kāja. Krievijas opozicionārs pēc medicīniskās palīdzības saņemšanas ir izrakstīts no slimnīcas.

Volkovs dzīvo Lietuvā pēc tam, kad pameta Krieviju, kur viņam draudēja aizturēšana.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.