Menu
 

ES līderi mudina Eiropas Investīciju banku paplašināt aizsardzības jomas finansēšanu

  • Autors:  LETA

Eiropas Savienības (ES) valstu līderi kopīgi mudina Eiropas Investīciju banku (EIB) paplašināt aizsardzības jomas finansēšanu, informēja Valsts kancelejā.

Bulgārijas, Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Francijas, Itālijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Polijas, Rumānijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas valstu un valdību vadītāji kopīgā vēstulē EIB aicinājuši paplašināt finansējumu drošībai un aizsardzībai saskaņā ar jaunajām ES prioritātēm.

Vēstuli parakstījusi arī Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

ES līderi norāda, ka EIB spēlē būtisku lomu attiecībā uz investīciju finansēšanu Eiropā, un tā darbojas arī kā ES aizdevuma iestāde. Krievijas karš pret Ukrainu ir izraisījis pieaugošu nepieciešamību pēc investīcijām drošības un aizsardzības sektorā Eiropā, tādēļ ES līderi uzskata, ka ir steidzami jāapspriež veidi, kā nodrošināt EIB ieguldījumus drošības un aizsardzības nozarē. Vienlaikus jāspēj piesaistīt investorus un, iespējams, jāpaplašina investoru bāze, kā arī jāsaglabā savs kredītreitings.

Vēstulē EIB teikts, ka šī brīža situācijā EIB finansējums drošības un aizsardzības jomā tomēr ir paredzēts tikai divējāda lietojuma projektiem. EIB Stratēģiskā Eiropas drošības iniciatīva (SESI) un nesen izveidotais EIF Aizsardzības pašu kapitāla fonds ir vērtīgas iniciatīvas, taču tās esot tikai neliela daļa no EIB pašreizējās darbības jomas.

ES līderu ieskatā, ir jāizpēta dažādas iespējas, kas ļautu EIB ieguldīt ar aizsardzību saistītos pasākumos, kas neaprobežojas ar divējāda lietojuma projektiem. Tas nozīmētu apspriest un atkārtoti izvērtēt pašreizējās divējāda lietojuma projektu definīcijas un tās aktivitātes, kas nav iekļautas sarakstā, kā arī pārskatīt aizsardzības nozares kreditēšanas politiku un citus ierobežojošus faktorus.

"Mēs uzsveram, ka ir svarīgi apspriest šo jautājumu, ņemot vērā ietekmi uz EIB riska profilu un aizsargājot EIB finansējuma bāzi," teikts vēstulē.

Vienlaikus ES valstu un valdību vadītāji norāda, ka piemērota EIB politika ne tikai uzlabotu pašas EIB iespējas, bet arī dotu signālu, kas varētu palielināt privātos ieguldījumus drošībā un aizsardzībā un padarīt to pieņemamāku finanšu tirgiem, privātiem ieguldītājiem un bankām.

Savukārt, lai piesaistītu privātos investorus, esot jānovērš šķēršļi, kas kavē privātā sektora darbību. Tāpat esot nepieciešami precizējumi attiecībā uz ES taksonomiju un ESG pārskatu sniegšanu saistībā ar ieguldījumiem aizsardzībā, lai arī turpmāk varētu pārliecināties, ka nepastāv ierobežojumi, pamatojoties uz ES tiesību aktiem, kā norādīts Eiropas Komisijas nesenajā paziņojumā par jauno Eiropas aizsardzības rūpniecības stratēģiju.

"ES aizsardzības nozare ir būtiska Eiropas drošības sastāvdaļa, savukārt uzticamai aizsardzības nozarei ir nepieciešamas investīcijas," minēts vēstulē.

ES aizsardzības tehnoloģiskās un rūpnieciskās bāzes stiprināšana ir svarīga ES konkurētspējas un Eiropas aizsardzības tirgus tālākas integrācijas kontekstā, un tas atbilst arī līgumos noteiktajiem EIB uzdevumiem, norāda valstu līderi.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.