Menu
 

Taivānu satricina spēcīga zemestrīce, kas izraisa cunami

  • Autors:  LETA/AP/AFP/DPA

Taivānas austrumu piekrasti trešdienas rītā satricināja spēcīga zemestrīce, kurā gājis bojā viens cilvēks un aptuveni 60 guvuši ievainojumus, paziņojušas Taivānas varasiestādes.

ASV Ģeoloģiskais dienests ziņo, ka zemestrīces stiprums bija 7,4 magnitūdas, tās epicentrs atradās jūrā 18 kilometrus uz dienvidiem no Hualjeņas pilsētas, bet hipocentrs bija 34,8 kilometru dziļumā.

Pēc zemestrīces Taivānā, Japānā un Filipīnās tika izsludināti brīdinājumi par cunami, kas vēlāk tika atsaukti.

Japānas Meteoroloģijas aģentūra novērtēja zemestrīces stiprumu ar 7,5 magnitūdām, bet Taivānas zemestrīču monitoringa aģentūra novērtēja to ar 7,2 magnitūdām.

Zemestrīcē sagruva vairākas ēkas Hualjeņas pilsētā. Uz laiku tika apturēta vilcienu satiksme visā Taivānā un metro satiksme Taibejā, bet situācija galvaspilsētā drīz normalizējās un satiksme tika atjaunota.

Zemestrīcei sekoja pēcgrūdieni, no kuriem viens bija 6,5 magnitūdas stiprs.

Taivānas lielākais pusvadītāju ražotājs TSMC pēc zemestrīces apturēja ražošanu, lai pārbaudītu ražošanas līnijas pēc darbinieku evakuācijas. Ražošanu apturēja arī kompānija "Powerchip".

Pēc zemestrīces nelieli cunami sasniedza trīs nomaļas salas Japānas Okinavas prefektūrā. Galvenā lidosta Okinavas salā pēc brīdinājuma par cunami apturēja lidojumus.

ASV Nacionālais Meteoroloģijas dienests (NWS) iepriekš brīdināja, ka, "pamatojoties uz provizoriskajiem zemestrīces parametriem, (..) 300 kilometru attālumā no zemestrīces epicentra ir iespējami bīstami cunami viļņi". Vēlāk dienests paziņoja, ka cunami draudi ir pagājuši.

Taivānu regulāri piemeklē zemestrīces, jo sala atrodas divu tektonisko plātņu sadures vietas tuvumā.

1999.gada septembrī Taivānā 7,6 magnitūdu zemestrīcē gāja bojā ap 2400 cilvēku. Tā bija lielākā dabas katastrofa salas vēsturē upuru skaita ziņā.

Taibejas Seismoloģijas centra direktors U Čjeņfu paziņoja reportieriem, ka trešdienas rītā notikusī zemestrīce ir spēcīgākā pēdējo 25 gadu laikā.

 
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.