Menu
 

Lielbritānijas pašvaldību vēlēšanās konservatīvajiem smagi zaudējumi

  • Autors:  LETA/AP

Lielbritānijas valdošā Konservatīvā partija cietusi smagus zaudējumus ceturtdien vairākos reģionos notikušajās pašvaldību vēlēšanās, vairojoties spiedienam uz premjerministru Riši Sunaku pirms šogad gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, kurās tiek prognozēta leiboristu atgriešanās pie varas pēc 14 gadu pārtraukuma.

Leiboristi atguvuši kontroli Anglijas pilsētu un reģionu padomēs, kas nav bijušas to pārziņā desmitgadēm, kā arī uzvarējuši Lielbritānijas parlamenta paplidvēlēšanās Blekpūlas dienvidu apgabalā.

Sliktāki rezultāti leiboristiem bijuši pašvaldībās ar lielu musulmaņu skaitu, arī Oldemā Anglijas ziemeļaustrumos, kur partijas kandidātiem klājās grūti, kā noprotams, leiboristu līdera Kīra Stārmera Izraēlai paustā stingrā atbalsta dēļ.

Leiboristi guvuši uzvaras apvidos, kas pārliecinoši balsoja par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības un kur vēlāk tie cieta sakāvi Borisa Džonsona laikā, arī Hārtlipūlā un Tarekā. Leiboristi arī izcīnījuši uzvaru Rašmorā, kur ir daudz ar militāro nozari saistītu iedzīvotāju un kur leiboristi līdz šim nekad nebija uzvarējuši.

Vēlēšanu rezultātu apkopošana turpināsies arī sestdien, un Sunaks cer, ka izdosies izcīnīt dažus uzvaras punktus, arī vairākās svarīgās mēru vēlēšanās, lai kliedētu runas par Konservatīvo partijas vadības maiņu pirms parlamenta vēlēšanām, kas var notikt pat jau nākammēnes.

Izredzes uz premjera amata saglabāšanu stiprinātos, ja konservatīvo kandidātiem izdotos gūt uzvaru mēra vēlēšanās Tīzas ielejā un Rietummidlendā.

Sagaidāms, ka pašreizējais mērs leiborists Sadiks Hans būs guvis uzvaru Londonas mēra vēlēšanās. Šī balsojuma rezultāti tiks paziņoti sestdien.

Valsts mēroga sabiedriskās domas aptaujās leiboristi šobrīd konservatīvos apsteidz par 20 procentpunktiem. Pārvēršot šos skaitļus vēlēšanu rezultātos, tie varētu nozīmēt pārliecinošu uzvaru, līdzīgu tai, kādu leiboristi izcīnīja 1997.gadā Tonija Blēra vadībā.

 
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.