Menu
 

Amatpersonas: Tramps ar savu lēmumu izvest spēkus no Sīrijas ignorējis padomniekus

  • Autors:  LETA--REUTERS

ASV prezidents Donalds Tramps ar savu lēmumu izvest ASV spēku no Sīrijas ignorējis savu nacionālās drošības padomniekus, komandierus un pārsteidzis likumdevējus un sabiedrotos, pavēstījušas bijušās un esošās ASV amatpersonas.

Pēc viņu teiktā, no šī lēmuma labumu gūs Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotie Krievija un Irāna un tas atstāj nepabeigtu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" iznīcināšanu, kura kontrolē palikusi niecīga daļa no agrākās teritorijas un saglabā grupējuma atdzimšanas risku.

Tramps uz šo lēmumu virzījies pēdējās nedēļas, lai gan viņu mēģinājuši atrunāt galvenie palīgi, gatavojoties pildīt priekšvēlēšanu solījumu ierobežot ASV militāro iesaistīšanos ārvalstīs, pavēstīja divas augsta ranga amatpersonas.

Bijusī augsta ranga Trampa administrācijas amatpersona sacīja, ka prezidents lēmumu būtībā pieņēmis pirms diviem gadiem un tagad beidzot atraidījis, viņaprāt, nepārliecinošo padomu palikt Sīrijā. Tiekoties ar galvenajiem padomniekiem, Tramps vaicājis: "Ko mēs tur darām? Es zinu, ka mēs tur esam, lai cīnītos ar "Islāma valsti", taču mēs to izdarījām. Tagad ko?", sacīja bijusī amatpersona.

Tramps sapratis, taču noradījis padomnieku argumentus, ka ASV karavīri neatrodas frontes līnijās, ka viņi ir tikai 2000 un ievērojami stiprina vietējos pret "Islāma valsti" karojošos spēkus, un norādījis, ka vēlējies spēku izvešanu pēc Rakas un citu "Islāma valsts" bastionu krišanas.

Kā pavēstīja ASV aizsardzības sektora amatpersona, Trampa lēmums Pentagonā tiek plaši uzskatīts kā ieguvums Krievijai un Irānai, kuras abas izmantojušas atbalstu Sīrijas valdībai savas reģionālās ietekmes paplašināšanai. Irāna arī uzlabojusi savas spējas piegādāt ieročus Libānas šiītu grupējumam "Hizbollah", lai tos pielietotu pret Izraēlu.

Tramps trešdien paziņoja, ka ASV ir sakāvušas džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā un Baltais nams pavēstīja, ka ASV jau ir sākušas izvest savus spēkus no Sīrijas.

Šobrīd Sīrijā atrodas aptuveni 2000 amerikāņu karavīru, kas galvenokārt apmāca vietējos spēkus cīņai ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts". Vairums ASV spēku izvietoti Sīrijas ziemeļos, taču neliela grupa atrodas bāzē pie Jordānijas un Irākas robežas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.