Menu
 

Tramps paraksta likumprojektu par valdības darba atjaunošanu

  • Autors:  LETA/DPA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien parakstīja likumprojektu par federālās valdības darba atjaunošanu uz trim nedēļām, šādi izbeidzot ASV vēsturē ilgāko valdības darba pārtraukumu, kas bija sācies 22.decembrī un ildzis piecas nedēļas.

Likumprojekts paredz finansēt valdības aģentūras līdz 15.februārim, kamēr starp republikāņiem, demokrātiem un prezidentu turpinās sarunas par robežas drošību.

Tramps pirms tam piektdien Baltā nama Rožu dārzā paziņoja, ka viņš ar Kongresa līderiem ir vienojies par daļēji apturētā federālās valdības darba atjaunošanu.

Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi un Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers preses konferencē solīja nepieļaut, ka ASV strādnieki tiek budžeta strīdā atkal sagrābti par ķīlniekiem.

Pelosi sacīja, ka ir noskaņota optimistiski un ka valdības darbs pēc trīs nedēļu posma netiks apturēts, vienlaikus uzsverot, ka cer uz abu lielo partiju sadarbību.

Līdz ar valdības darba atjaunošanu, no jauna aktualizējies jautājums, vai Tramps tiks atkārtoti uzaicināts otrdien uzstāties Kongresā ar runu par stāvokli valstī.

Pelosi iepriekš norādīja, ka Tramps nevar ar šo runu uzstāties, kamēr valdības darbs ir apturēts. Piektdien viņa norādīja, ka jautājums par grafiku vēl nav izlemts.

Trampa parakstītajā likumprojektā nav iekļauts viņa pieprasītais 5,7 miljardu ASV dolāru finansējums mūrim gar Meksikas robežu. Šī prasība bija galvenais klupšanas akmens sarunās par valdības darba atjaunošanu, kas bija pārtraukts rekordilgu laiku - 35 dienas.

Tramps, paziņojot par vienošanos, norādīja, ka "abu partiju saskaņošanas komiteja" ar likumdevējiem no republikāņu kontrolētā Senāta un demokrātu kontrolētās Pārstāvju palātas strādās pie robežas drošības jautājuma, un robežmūra finansējuma tēma būs viņu darba kārtības prioritāte.

"Nākamās 21 dienas laikā es sagaidu, ka demokrāti un republikāņi darbosies labticīgi," sacīja prezidents, vienlaikus draudot ar vēl vienu valdības darba apturēšanu pēc trim nedēļām, ja Kongress atteiksies piešķirt finansējumu.

"Mums tiešām nav citas izvēles, kā būvēt stipru mūri vai tērauda nožogojumu."

"Ja mēs no Kongresa nesaņemsim taisnīgu vienošanos, valdība vai nu atkal tiks slēgta 15.februārī, vai arī es izmantošu pilnvaras, kas man ir atbilstoši likumiem un Savienoto Valstu Konstitūcijai, lai risinātu šo ārkārtas situāciju."

ASV federālās valdības darbs 22.decembrī tika daļēji apturēts pēc tam, kad Tramps noraidīja federālā budžeta projektu, jo tajā nebija ietverts finansējums mūrim, ko viņš grib uzcelt gar Meksikas robežu.

Valdības darba apturēšana skāra apmēram 800 000 federālās valdības darbinieku, kuri tās dēļ nesaņēma atalgojumu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.