Menu
 

Tramps izsludina ārkārtas stāvokli, lai iegūtu līdzekļus robežas žoga būvniecībai

  • Autors:  LETA/AFP

ASV prezidents Donalds Tramps, atsaucoties uz narkotiku un noziedznieku "invāziju", piektdien izsludināja ārkārtas stāvokli uz ASV robežas ar Meksiku, lai iegūtu līdzekļus žoga būvniecībai uz šīs robežas.

Demokrāti kritizēja šo lēmumu, nosaucot to par nelikumīgu "varas sagrābšanu".

Trampa ārkārtējais solis ļaus viņam apiet opozīciju Kongresā un novirzīt žoga būvniecībai federālos līdzekļus no citām jomām, tai skaitā no Pentagona budžeta.

Tramps iecerējis žoga būvniecībai izmantot astoņus miljardus dolāru. Izmantojot ārkārtas stāvokļa pilnvaras, 3,6 miljardus dolāru viņš iecerējis ņemt no Pentagona budžeta, 3,1 miljardu, izmantojot parastos izpildvaras rīkojumus, - no atsavināto līdzekļu fonda, bet atlikušo summu - 1,375 miljardus jau atvēlējis Kongress tā apstiprinātajā budžeta likumā.

Ārkārtas stāvokļa izsludināšana nodod izpildvaras rokās plašas pilnvaras, un sagaidāms, ka tas tiks apstrīdēts gan Kongresā, gan tiesās.

Šis Trampa rīkojums ir skaidra vēsts viņa labējiem vēlētājiem, ka Tramps mēģina pildīt svarīgu priekšvēlēšanu solījumu, un pazīme, ka nelegālā imigrācija būs svarīgs temats arī 2020.gada prezidenta vēlēšanu kampaņā.

"Mēs stāsimies pretī nacionālās drošības krīzei uz mūsu dienvidu robežas, un mēs to darīsim vienā vai otrā veidā," Tramps sacīja reportieriem Baltā nama Rožu dārzā.

"Es parakstīšu [rīkojumu par] ārkārtas stāvokli. Mēs runājam par invāziju mūsu valstī ar narkotikām, ar cilvēku kontrabandistiem, ar visu veidu noziedzniekiem un bandām," teica Tramps.

Trampa lēmums izsludināt ārkārtas stāvokli ir satraucis likumdevējus, tostarp no viņa Republikāņu partijas, kas ir brīdinājuši, ka tas rada bīstamu precedentu.

Baltā nama demokrātu spīkere Nensija Pelosi un Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šumers nekavējoties nosodīja šo Trampa lēmumu kā "varas sagrābšanu".

"Prezidenta nelikumīgā deklarācija par krīzi, kura neeksistē, ir liela varmācība pret mūsu Konstitūciju un padara Ameriku mazāk drošu, zogot no ļoti nepieciešamiem aizsardzības līdzekļiem, [kas paredzēti] mūsu armijas un mūsu nācijas drošībai," paziņoja Pelosi un Šumers.

Ņujorkas štata ģenerālprokurors paziņoja, ka šis Trampa lēmums tiks juridiski apstrīdēts.

Kalifornijas štata gubernators Gevins Ņūsoms tviterī nosūtīja Baltajam namam īsu paziņojumu "Tiksimies tiesā".

Tramps paziņoja, ka viņš jau gaidījis sava lēmuma pārsūdzēšanu tiesā, bet pauda pārliecību, ka viņš uzvarēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.