Menu
 

"Danske Bank" pārtrauks darbību Baltijas valstīs un Krievijā

  • Autors:  LETA--BNS

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde devusi rīkojumu slēgt naudas atmazgāšanas skandālā iesaistīto Dānijas bankas "Danske Bank" Igaunijas filiāli. Otrdien dažas stundas pēc šī paziņojuma "Danske Bank" paziņoja, ka pārtrauks darbību Baltijas valstīs un Krievijā. 

Tomēr "Danske Bank" paziņojumā teikts, ka lēmums par darbības pārtraukšanu Baltijas valstīs un Krievijā esot pieņemts neatkarīgi no Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestādes lēmuma slēgt bankas filiāli Igaunijā. "Neatkarīgi no Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestādes rīkojuma un atbilstoši savai stratēģijai koncentrēties uz pamattirgiem Ziemeļvalstīs "Danske Bank" kādu laiku apsvēra savas darbības Igaunijā, Latvija un Lietuvā, kā arī Krievija nākotni. "Danske Bank" tagad nolēmusi pārtraukt šo darbību," sacīts "Danske Bank" paziņojumā.

Tajā norādīts, ka turpinās darboties "Danske Bank" pakalpojumu centrs Lietuvā, kas "Danske Bank" vajadzībām veic administratīvās funkcijas. "Pēdējos gados mēs esam īstenojuši stratēģiju, koncentrējoties uz mūsu pamattirgiem Ziemeļvalstīs, un saistībā ar to esam samazinājuši aktivitātes Baltijas valstīs. Lēmums pilnībā pārtraukt mūsu darbību Baltijā un Krievijā pilnībā ir saskaņā ar šo stratēģiju. Cieši sadarbojoties ar atbildīgajām iestādēm, mēs nodrošināsim, lai šajā procesā vislabākajā iespējamajā veidā tiktu ņemtu vērā klientu un darbinieku intereses," sacīja "Danske Bank" pagaidu vadītājs Jespers Nīlsens.

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde norādījusi, ka Igaunijas filiālei jābeidz darbība astoņu mēnešu laikā kopš rīkojuma saņemšanas un, pārtraucot darbību, tai jāņem vērā klientu intereses. Patlaban visi klientu līgumi ir spēkā un klienti var turpināt izmantot "Danske Bank" Igaunijas filiāles pakalpojumus. Attiecību ar klientiem reorganizācija tiks veikta pakāpeniski astoņu mēnešu laikā. Banka pilnībā atmaksās visus noguldījumus. Tomēr tā nedrīkst piespiest klientus pārtraukt kredītlīgumus vai atmaksāt aizdevumus pirms termiņa, sacīts finanšu uzraudzības iestādes paziņojumā.

Tajā teikts, ka "Danske Bank" astoņu mēnešu laikā visi aizdevumu līgumi jānodod ar to nesaistītai bankai vai citai ar to nesaistītai juridiskai personai, kurai ir atļauja darboties Igaunijā, un tā turpinās apkalpot šos kredītlīgumus. Ja "Danske Bank" šādu kredītlīgumu pārņēmēju nespēj atrast, tai jāatrod cits likumīgs veids, kā šos aizdevumus turpināt apkalpot, lai klientu intereses tiktu adekvāti aizsargātas. 2018. gada beigās "Danske Bank" Igaunijas filiālei bija 14 700 noguldītāju un 12 300 kredītņēmēju.

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde norādījusi, ka lēmumu par "Danske Bank" Igaunijas filiāles slēgšanu pieņēmusi pēc tam, kad izanalizējusi ziņojumu, ko "Danske Bank" publiskoja par iekšējo izmeklēšanu par naudas atmazgāšanu Igaunijas filiālē, kā arī informāciju, ko saņēmusi no Igaunijas finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta.

Igaunijas finanšu uzraudzības iestādes vadītājs Kilvars Keslers uzsvēris, ka "Danske Bank" nopietnie pārkāpumi daudzu gadu gaitā, nodarot kaitējumu Igaunijas finanšu videi, prasa viennozīmīgu nosodījumu. "Mums ir visas tiesības reizi un par visām reizēm izbeigt šo ārkārtējo nožēlas vērto lietu, jo Igaunijā ir notikuši nopietni un plaši vietējo noteikumu pārkāpumi ārvalsts bankas vietējā filiālē, un tas ir devis nopietnu triecienu Igaunijas finanšu tirgus caurskatāmībai, uzticamībai un reputācijai, savukārt [Dānijas] finanšu uzraudzības iestāde pret banku izturējusies maigi," sacījis Keslers.

Viņš norādījis, ka Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde bijusi vienīgā Igaunijas vai Dānijas institūcija, kas reaģējusi uz naudas atmazgāšanu "Danske Bank", jo 2015. gadā tā piespiedusi bankas filiāli Igaunijā pārtraukt apkalpot nerezidentus, ņemot vērā pierādījumus par naudas atmazgāšanu, kas tolaik bijuši tās rīcībā.

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestādes vadītājs paziņojis, ka par katru tās rīkojuma pārkāpumu "Danske Bank" tiks noteikts sods, Igaunijas likumos paredzētais maksimālais sods – 100 000 eiro dienā, līdz prasības tiks izpildītas.

20 dienu laikā "Danske Bank" Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības institūcijai jāiesniedz rīcības plāns filiāles Igaunijā slēgšanai. Finanšu pakalpojumu uzraudzības institūcija stingri uzraudzīs filiāles slēgšanas procesu un ir gatava veikt papildu pasākumus, lai aizsargātu filiāles klientus un finanšu sektora uzticamību.

2014. gadā Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde paziņoja, ka "Danske Bank" Igaunijas filiālē konstatējusi liela mēroga ilgstošus noteikumu par cīņu pret naudas atmazgāšanu pārkāpumus. Lēsts, ka laikā no 2007. līdz 2015. gadam caur "Danske Bank" Igaunijas filiāli atmazgātas miljardiem eiro vērtas summas. "Danske Bank" ir filiāles arī Latvijā un Lietuvā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.