Menu
 

Lietuvas tiesnešu un advokātu kukuļošanas lietā tiesa sankcionē Druskininku mēra padomnieka apcietinājumu

  • Autors:  LETA/BNS

Lietuvas tiesa piektdien tiesnešu un advokātu kukuļošanas lietā aizdomās turētajam Druskininku mēra padomniekam Aivaram Kadzjauskam kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu uz mēnesi.

Jau ziņots, ka trešdien Lietuvā korupcijas izmeklēšanā tika aizturētas 26 personas, tostarp astoņi dažāda ranga tiesneši un pieci pazīstami advokāti un apcietinājums šai lietā jau noteikts kopumā 19 aizdomās turētajiem, bet šie spriedumi ir pārsūdzami.

Ceturtdien Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests (STT) paziņoja, ka par tirgošanos ar ietekmi un kukuļošanu organizētā grupā tiek turēts aizdomās Druskininku mērs Ričards Maļinausks un viņa padomnieks Kadzjausks.

Neilgi pirms tam Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija anulēja mēram un viņa padomniekam tiesisko imunitāti, kas viņiem pienācās kā marta sākumā gaidāmo pašvaldību vēlēšanu kandidātiem. Trešdien viņu abu mājās veiktas kratīšanas.

Kadzjausks tika aizturēts Viļņā uz ielas, bet Maļinauskam kā drošības līdzeklis tika noteikta parakstīšanās par neizbraukšanu un aizliegums kontaktēties ar noteiktām personām.

Sīkāki komentāri par izmeklēšanas saturu netiek sniegti, bet Īpašās izmeklēšanas dienesta vadītājs Žīdrūns Bartkus trešdien izteicās, ka ir dati par kukuļošanu tā dēvētajā Vijūneles muižas skandālā, kas izraisījās ap sasteigtu iepriekšējās valdības lēmumu par kūrortu aizsargjoslu statusa maiņu, kurš pavēra iespēju ar tiesas lēmumu legalizēt dārgas dzīvojamās mājas celtniecību pašā Druskininku centrā, ezera krastā.

Maļinausks viņam izvirzītās apsūdzības nosaucis par absurdām, apsūdzot vairākus politiķus un prokurorus "sen plānotas pirmsvēlēšanu sazvērestības" organizēšanā un paziņojot, ka prezidentes Daļas Grībauskaites padomniece juridiskajos jautājumos Rasa Svetikaite izdarījusi spiedienu uz tiesnešiem, lai viņi konstatētu pārkāpumus "Vijūneles muižas" lietā.

Prezidentes birojs šīs apsūdzības savukārt nosaucis par meliem.

Šai lietā apcietināti arī vairāki uzņēmēji. Aizdomās turēto vidū ir arī ilggadējs Augstākās tiesas tiesnesis Egidijs Laužiks un par kontrabandas karali Lietuvā dēvētais Viļus Karaļus, kas šobrīd jau tiek tiesāts par cigarešu kontrabandu sevišķi lielā apmērā. Karaļu tiesa ļāvusi apcietināt uz diviem mēnešiem.

Piektdien trīs aizturētie tiesneši un viens advokāts atbrīvoti, liekot viņiem parakstīties par neizbraukšanu.

Kā norādījis Īpašās izmeklēšanas dienests, aizturētie tiek turēti aizdomās par vidēji smagiem un smagiem noziegumiem sadarbojoties vai darbojoties organizētās grupās. Lietas epizodes ietver tiesnešu uzpirkšanas gadījumus, kā arī "iespējamu personas ietekmēšanu, lai tā par atlīdzību naudā uzņemtos citas personas vainu un izciestu sodu par nelikumīgu ļoti liela kokaīna apjoma glabāšanu".

Pēc prokuratūras sniegtajām ziņām, ir aizdomas, ka bijusi vienošanās par kukuļu došanu aptuveni 400 000 eiro kopsummā. Atsevišķu kukuļu summa bijusi no tūkstoša līdz 100 000 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.