Menu
 

Junkers: Vienošanās apstiprināšanas gadījumā "Breksitu" iespējams atlikt līdz 22.maijam

  • Autors:  LETA/DPA

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) var tikt atlikta līdz 22.maijam, ja tās parlaments tuvāko dienu laikā beidzot apstiprinās jau trīskārt noraidīto "Breksita" vienošanos, trešdien paziņojis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

"Ja Apvienotā Karaliste ir spējīga līdz 12.aprīlim ar noturīgu vairākumu apstiprināt izstāšanās līgumu, ES no savas puses šajā gadījumā jāpiekrīt ["Breksita"] atlikšanai līdz 22.maijam," uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, norādīja Junkers.

Taču gadījumā, ja premjerministres Terēzas Mejas panāktā vienošanās kārtējo reizi tiek noraidīta "nekādi īstermiņa pagarinājumi nebūs iespējami," jo tas apdraudētu maija beigās gaidāmās EP vēlēšanas, brīdināja ES prezidents.

Viņš atzina, ka Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no ES bez vienošanās tagad kļuvusi "ļoti ticama".

Tomēr Junkers piebilda, ka ES ar varu nevienu dalībvalsti neizslēgšot un ka viņš personīgi darīšot "visu, ko spēj, lai novērstu haotisku "Breksitu"."

Kā ziņots, Meja otrdienas vakarā paziņoja, ka tiksies ar opozīcijā esošo leiboristu līderi Džeremiju Korbinu, lai rastu kompromisu jautājumā par izstāšanos no ES. Viņa ļāvusi noprast, ka būtu gatava vienoties par mazāk krasu saišu saraušanu ar bloku.

Vienlaikus Meja paziņoja, ka plāno lūgt Briselei vēl vienu izstāšanās atlikšanu, lai izvairītos no iespējamā bezvienošanās "Breksita".

Taču Londonā nekas neliecina, ka Mejas pēdējā iniciatīva būtu tuvinājusi kādu iespējamo izeju no strupceļa.

Premjerministre izpelnījusies daudzu eiroskepriski noskaņoto toriju pārmetumus, ka viņa pārkāpjot 2017.gada vēlēšanu programmā dotos solījumus.

Reaģējot uz Mejas lēmumu tikties ar Korbinu, trešdienas rītā no amata atkāpies valsts ministrs Velsas jautājumos Naidžels Adamss.

Tikmēr "Breksita" ministrs Stīvens Bārklijs norādījis, ka valdība nav izvirzījusi kādus priekšnoteikumus sarunām ar Korbinu.

Gadījumā, ja ar leiboristiem neizdosies panākt kompromisu, valdība mēģinās sarīkot "saistošus indikatīvos balsojumus", lai noskaidrotu, kura no "Breksita" alternatīvām galu galā varētu gūt parlamenta vairākuma atbalstu.

Savukārt britu mediji vēsta, ka kabineta sēdē, kas notika pirms Meja nāca klajā ar savu otrdienas paziņojumu, premjerministre sastapusies ar ļoti nopietnu pretestību.

Laikraksts "The Daily Telegraph" ziņo, ka pret Mejas jaunāko plānu iebilduši 14 eiroskeptiski noskaņotie ministri.

10.aprīlī Briselē paredzēts ES ārkārtas samits, taču starp bloka dalībvalstu līderiem, šķiet, pastāv nopietnas domstarpības, vai "Breksitu" vajadzētu vēlreiz atlikt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.