Menu
 

Aptauja: Katrs desmitais ES vēlētājs atbalsta galēji labējos

  • Autors:  LETA/DPA

Katrs desmitais Eiropas vēlētājs ir pārliecināts galēji labējo partiju atbalstītājs, konstatēts pētījumā, kas, tuvojoties maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, veikts 12 Eiropas Savienības (ES) valstīs.

10,3% vēlētāju sevi pozitīvi identificē ar labējo populistu vai galēji labējām partijām, liecina pētījums, kuru pēc Vācijas fonda "Bertelsmann" pasūtījuma veicis tīmekļa pētījumu centrs "YouGov".

Tas ir augstākais rādītājs pozitīvai identifikācijai ar kādu atsevišķu politisko grupu. Pētījumā konstatēts, ka 6,2% sevi pozitīvi identificē ar kreisajiem ekstrēmistiem, bet 4,4% ar "zaļo" partiju.

Tomēr galēji labējo partijām ir arī augstākie negatīvas attieksmes rādītāji. Tā 52,8% respondentu galēji labējos noraida, savukārt 52,2% norādījuši, ka nekad nebalsotu par kreisajiem ekstrēmistiem.

"Populistu partijas īsā laikā spējušas sev radīt stabilu vēlētāju bāzi, tomēr paralēli augstais noraidījuma līmenis liecina, cik bīstami citām partijām būtu imitēt populistu partijas," sacīja viens no pētījuma autoriem Roberts Fērkamps.

68% respondentu teikuši, ka ES vēlēšanās maijā piedalīsies. Vācijā šis skaitlis ir pat 73%.

"YouGov" janvārī 12 ES valstīs iztaujājis 23 725 cilvēkus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.