Menu
 

Orbāns: Vēbers nav piemērots EK prezidenta amatam

  • Autors:  LETA--AFP

Ungārijas konservatīvais premjerministrs Viktors Orbāns uzskata, ka bijušais sabiedrotais Manfrēds Vēbers nav piemērots tam, lai pēc šomēnes gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām stātos Žana Kloda Junkera vietā Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatā, jo Vēbers ir aizvainojis Ungāriju.

"Kandidāti komisijas prezidenta amatam visi ir acīmredzami nepiemēroti," pirmdien Budapeštā kopīgā preses konferencē ar Austrijas vicekancleru Heincu Kristiānu Štrahi sacīja Orbāns.

Vēbers ir Eiropas Tautas partijas (EPP), kas ir Eiropas Savienības (ES) lielākā un ietekmīgākā konservatīvo partiju grupa, vadošais kandidāts, bet Orbāns norādīja, ka viņš ir aizvainojis ungārus.

Martā Vēbers sacīja Vācijas raidorganizācijai ZDF, ka EK prezidenta amatu nepieņems, ja viņš būs atkarīgs no Orbāna partijas "Fidesz" balsīm.

"Vēbers kā komisijas kandidāts mums būtu labs, bet viņš ne tik vien paziņojis, ka viņam ungāru balsis nav nepieciešamas, bet ka viņš nevēlas kļūt par prezidentu ar šīm balsīm," sacīja Orbāns.

"Ja kāds aizvaino valsti, tad šīs valsts premjerministrs nevar atbalstīt viņa kandidatūru," norādīja Ungārijas valdības vadītājs. Mēs turpināsim raudzīties pēc piemērota kandidāta," piebilda Orbāns.

"Fidesz" dalība EPP martā uz nenoteiktu laiku tika apturēta, jo Ungārijā bija izvietoti plakāti, kuros Junkers un ASV miljardieris Džordžs Soross bija attēloti kā nelegālās imigrācijas aizstāvji.

Tas, vai "Fidesz" paliks EPP, būs atkarīgs no EPP virziena pēc vēlēšanām, sacīja premjers. Viņa partija vēlēšanu kampaņā sola "apturēt imigrāciju". EPP būtu "jāstrādā ar imigrācijas oponentu spēkiem labējo nometnē", nevis "jādreifē" uz sadarbību ar kreisajiem, norādīja Orbāns.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.