Menu
 

Krievija bloķē ANO Drošības padomes paziņojumu par Sīrijas Idlibas provinci

  • Autors:  LETA--AP/AFP

Krievija pirmdien ANO Drošības padomē nobloķējusi paziņojuma pieņemšanu, kurā pausts satraukums par kauju intensificēšanos Sīrijas Idlibas provincē un ap to, kā arī humānās katastrofas izraisīšanās draudiem, pavēstīja padomes diplomāts. Paziņojuma nobloķēšana ir kārtējā viedokļu sadursme Sīrijas jautājumā ANO visietekmīgākajā struktūrā.

Karadarbība Idlibā, kas atrodas džihādistu alianses "Hayat Tahrir al-Sham" kontrolē, intensificējusies kopš 30. aprīļa, kad Sīrijas valdības bruņotie spēki sāka virzīties dziļāk nemiernieku anklāvā.

Pēc vairākām aizvadītajā nedēļā notikušajām sēdēm Beļģija, Kuveita un Vācija ierosināja, lai padome pauž bažas par uzbrukumiem civilistiem, ekstrēmistu grupējumu uzbrukumiem, kā arī humānās katastrofas izraisīšanās draudiem, ja sāksies pilnnmēroga militāra operācija, teikts dokumenta projektā, kas nonācis ziņu aģentūras AP rīcībā.

Tomēr Krievija pret šāda paziņojuma pieņemšanu iebildusi. Dokumenta projekts esot bijis "nelīdzsvarots", jo tajā nav pieminētas Sīrijas austrumu pilsētas Hadžina un Baguza, kur ASV atbalstīto kurdu spēku uzbrukumā džihādistu grupējumam "Islāma valsts" cietuši civilisti, teikts Maskavas paziņojumā, ar kuru iepazinusies ziņu aģentūra AFP.

Kremlis pirmdien arī uzstāja, ka Krievijas armija Idlibas provincē vēršas tikai pret "teroristiem". Maskava Idlibas nemierniekus apsūdz, ka tie uzbrūk civilistiem un Krievijas spēkiem. "Apšaudes no teroristu puses Idlibā, protams, ir nepieņemamas," sacīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. "Tiek sperti zināmi soļi, lai šīs uguns pozīcijas neitralizētu." Šādi Maskava reaģēja uz ASV prezidenta Donalda Trampa svētdienas tvītu, kurā viņš aicināja apturēt džihādistu kontrolētās teritorijas bombardēšanu.

Pilsoņkarš Sīrijā sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis. Sīrijas pilsoņkara astoņos gados dzīvību zaudējuši vairāk nekā 370 000 cilvēku, liecina aktīvistu aplēses.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.