Menu
 

Breksita partijai papildvēlēšanās neizdodas iegūt pirmo mandātu Lielbritānijas parlamentā

  • Autors:  LETA/DPA/BBC

Lielbritānijas parlamenta papildvēlēšanās Pīterboro, Anglijas austrumos, uzvarējusi Leiboristu partija, ar nelielu balsu pārsvaru uzveicot Breksita partiju, kas pēc panākumiem nesenajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās bija cerējusi šajā vēlēšanu apgabalā izcīnīt pirmo vietu apakšnamā, piektdien pavēstīja vēlēšanu amatpersonas.

Arodbiedrību aktīviste Liza Forbsa ar 683 balsu pārsvaru uzveikusi Naidžela Farāža vadītās Breksita partijas kandidātu Maiku Grīnu.

Forbsa rezultātu raksturoja kā nozīmīgu uzvaru, sakot, ka cilvēki "noraidījuši šķelšanas politiku". Breksita partija savukārt skaidroja, ka pēc partijas snieguma vēlēšanās "neviena parlamenta vieta vairs nav droša".

Papildvēlēšanas Pīterboro tika rīkotas, jo līdzšinējā deputāte Fiona Onasanja tika atsaukta. Viņa bija pārkāpusi atļauto braukšanas ātrumu, taču bija melojusi tiesai, ka nav to darījusi, un viņai tika piespriests trīs mēnešu cietumsods. Deputāte tika atsaukta, izmantojot procedūru, kad vairāk nekā 10% vēlēšanu apgabala vēlētāju paraksta petīciju par atsaukšanu.

Pīterboro vēlēšanu rezultāts pasludināts dažas stundas pirms piektdien gaidāmās premjerministres Terēzas Mejas oficiālās atkāpšanās no valdošās Konservatīvās partijas līdera amata. Meja amatu pamet, jo trīs gadus pēc breksita referenduma nav spējusi panākt Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Lielbritānijā premjerministrs ir valdošās partijas līderis, tāpēc Meja zaudēs arī valdības vadītājas amatu.

Breksita referendumā 2016.gadā Pīterboro 61% vēlētāju nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, un šis vēlēšanu apgabals tika uzskatīts par auglīgu augsni Breksita partijai.

Cerības uzvaru stiprināja Breksita partijas panākumi EP vēlēšanās, kurās konservatīvie un leiboristi pieredzēja smagu sakāvi.

Breksita partija akcentu kampaņā Pīterboro lika uz valsts mēroga problemātiku un neapmierinātību ar "Vestminsteras eliti", savukārt leiboristi koncentrējās un vietējā rakstura jautājumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.