Menu
 

Vācija, Francija un Spānija paraksta pamatnolīgumu par jauna iznīcinātāja izstrādāšanu Eiropā

  • Autors:  LETA/DPA

Vācijas, Francijas un Spānijas aizsardzības ministres pirmdien Parīzē gaisa šova laikā parakstījušas pamatnolīgumu par jauna iznīcinātāja izstrādāšanu Eiropā.

Vienošanos par sistēmas "Future Combat Air System" (FCAS) izstrādāšanu parakstīja Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena, Francijas aizsardzības ministre Floransa Parlī un Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa. Līguma parakstīšanas brīdī klāt bija arī Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Leiena līguma parakstīšanu nodēvēja par "lielu dienu Eiropas aizsardzības savienībai", piebilstot, ka pirmo reizi tiek veidota kopīga Eiropas militārās aviācijas sistēma.

Plānots, ka FCAS sāks izmantot 2040.gadā. Sistēmu veidos jaunās paaudzes iznīcinātājs un sistēma satelītu un bezpilota lidaparātu kontrolēšanai.

Eksperti lēš, ka sistēmas FCAS izstrādāšana izmaksās aptuveni astoņus miljardus eiro. Iepirkumi un sistēmas darbības nodrošināšana varētu izmaksāt vēl 100 miljardus eiro.

Pamatnolīgums aptver projekta organizēšanu un vadības struktūras. Sākotnējā vienošanās arī paredz, ka Vācija palīdzēs izstrādāt koncepciju līdz 2021.gadam.

Leiena norādīja, ka līdz tam laikam būs jāizstrādā arī kopīgi Eiropas noteikumi ieroču eksportam.

"Sistēma būs gatava līdz 2040.gadam, un līdz tam mums jābūt atradušiem kopīgu Eiropas risinājumu," norādīja ministre.

Vācija pagājušā gada novembrī piemēroja vienpusēju aizliegumu eksportēt ieročus uz Saūda Arābiju. Francija un Lielbritānija kritizēja šo soli. Šogad Vācija piekrita dažiem izņēmumiem attiecībā uz ieroču eksporta aizliegumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.