Menu
 

EP jaunā sasaukuma pirmās sēdes dienā protestē katalāņi un Breksita partija

  • Autors:  LETA/DPA

Eiropas Parlamenta (EP) jaunā sasaukuma deputāti otrdien Strasbūrā pulcējās uz pirmo sēdi pēc maijā notikušajām vēlēšanām, tomēr jau šajā dienā nebija iespējams noslēpt vairākas no plaisām, ar kurām jārēķinās 28 valstu blokam.

Vairāki simti demonstrantu pie parlamenta ēkas pauda atbalstu katalāņu separātistu līderim Karlesam Pudždemonam, kuram nebija izdevies pārliecināt Eiropas Savienības (ES) Tiesu ļaut viņam ieņemt savu vietu EP.

Tikmēr parlamenta ēkā Naidžela Farāža vadītās Breksita partijas deputāti bija pagriezuši muguru, kad, atklājot sesiju, tika atskaņota ES himna - Ludviga van Bēthovena "Oda priekam".

"Breksita partija jau ir panākusi, ka tās klātbūtne ir jūtama," tviterī ierakstījis Farāžs līdzās fotoattēlam, kurā viņa partijas biedri redzami, pagriezuši muguru. Deputāti "ieradušies Strasbūrā, lai būtu priecīgi izaicinoši", citā tvītā norādīja Farāžs.

Protests izsauca EP līdzšinējā prezidenta Antonio Tajāni nopēlumu.

"Piecelšanās kājās ir cieņas jautājums. Tas nenozīmē, ka obligāti ir jābūt kopīgiem uzskatiem par ES," viņš sacīja. "Ja jūs klausāties citas valsts himnu, jūs pieceļaties kājās."

Farāža jaunā partija, kas EP vēlēšanās Lielbritānijā saņēma visvairāk balsu, vēlas, lai valsts nekavējoties pamet ES bez vienošanās.

Līdzās EP ēkai protestētāji, kuru lielākā daļa bija ieradusies no Spānijas Katalonijas reģiona, bija nostājušies, vicinot karogus, uz diviem tiltiem, kas ved uz parlamentu.

Demonstrāciju rīkoja organizācija "Kopā par Kataloniju".

Katalonijas pilsoņi protestē, "lai aizstāvētu savas tiesības, savu balsi par EP deputātiem", tviterī skaidroja viens no akcijas rīkotājiem Umberto Gambini, kurš vadīja bijušā katalāņu likumdevēja Ramona Tremosa biroju. Viņš aicināja Tajāni uzrunāt protestētājus.

ES Tiesa pirmdien steidzamības kārtā noraidīja bijušā Katalonijas premjerministra Pudždemona lūgumu apstiprināt viņa EP deputāta mandātu, neskatoties uz apsūdzībām, kuras viņam izvirzītas Spānijā.

Luksemburgā bāzētās tiesas prezidents pirmdien nolasīja provizorisko spriedumu, ar kuru tiek noraidīta Pudždemona un viņa partijas biedra - bijušā Katalonijas veselības ministra Antoni Komina - prasība apstiprināt EP deputāta mandātus.

Abus katalāņu politiķus maija beigās ievēlēja EP, lai gan Spānija izdevusi viņu aizturēšanas orderi. Viņi dzīvo trimdā Beļģijā.

Spānijas Nacionālā vēlēšanu komisija ir atteikusies izsniegt abu katalāņu politiķu mandātu apliecinājumus viņu advokātam.

Komisija uzstāj, ka atbilstoši Spānijas noteikumiem, visiem, kas ir ievēlēti EP, vispirms ir jāzvēr uzticība Spānijas konstitūcijai, un tam ir jānotiek klātienē.

Katalāņu politiķi to nav izdarījuši, tādēļ nav no Spānijas ievēlēto EP deputātu sarakstā, norādīja vēlēšanu komisija.

Luksemburgā bāzētās tiesas lēmums nozīmē, ka viņi pašlaik neiegūs savus mandātus.

Tiesas prezidents noraidīja iesniegumu pret Spānijas varasiestāžu rīcību. Ja EP deputāti nav nacionālajos sarakstos, EP nevar apliecināt, ka viņiem ir likumīgas tiesības uz mandātu, viņš pamatoja.

Jautājumus, vai EP deputātiem ir klātienē jāzvēr pie Spānijas konstitūcijas, tiek izskatīts Spānijas tiesā, un šajā lietā spriedums vēl nav nolasīts.

Ja abi katalāņu politiķi ieradīsies Spānijā, viņus var aizturēt saistībā ar apsūdzībām par 2017.gada neatkarības referenduma sarīkošanu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.