Menu
 

Lietuvas robežsargi pie Krievijas un Baltkrievijas robežas sāks izmantot pretdronu ierīces

  • Autors:  LETA--BNS

Lietuvas robežsargi pie Krievijas un Baltkrievijas robežas sāks izmantot pretdronu ierīces, ziņu aģentūrai BNS pastāstījis Valsts robežapsardzības dienesta preses sekretārs Ģiedrjus Mišutis.

Pēc viņa teiktā, iegādātas trīs šādas ierīces, kas maksājušas gandrīz 27 000 eiro. Tās paredzēts izmantot vietās, kur novērots visvairāk neatļautu bezpilota lidaparātu lidojumu. Šīs ierīces bloķē radiosakarus starp drona vadītāju un pašu bezpilota lidaparātu, ļaujot pārņemt tā vadību vai to nosēdināt.

Kā norādījis Mišutis, 2017. un 2018. gadā pie Lietuvas robežām fiksēti aptuveni 30 nesankcionēti dronu lidojumi. Domājams, ka dronus lielākoties izmanto kontrabandisti, lai izlūkotu savus maršrutus un novērotu Lietuvas robežsargu darbības.

Lietuvas drošības eksperti ne vienreiz vien brīdinājuši, ka pēdējā laikā dažas valstis aizvien biežāk sāk izmantot bezpilota lidaparātus, lai ievāktu izlūkošanas informāciju par kaimiņvalsts pierobežas objektiem, jo droni ir pārāk mazi, lai tos fiksētu radari.

2017. gadā Lietuvas Valsts robežapsardzības dienests pat pieņēma noteikumus, kas atļauj robežsargiem pret bezpilota lidaparātiem izmantot šaujamieročus, ja tiek konstatēts, ka drona operatoram nav atļaujas to izmantot pierobežas zonā, un ja drons lido virs šīs zonas vai virs kāda robežapsardzes dienesta apsargājama objekta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.