Menu
 

Lietuvā stājies amatā jaunais prezidents Gitans Nausēda

  • Autors:  LETA/BNS

Par Lietuvas prezidentu piektdien oficiāli kļuvis Gitans Nausēda, kas pārņēmis pilnvaras no līdzšinējās prezidentes Daļas Grībauskaites, kura šajā amatā atradusies desmit iepriekšējos gadus.

Kā savā pirmajā amata pilnvaru dienā solījis jaunais Lietuvas prezidents, viņa balsī runās "tā Lietuva, kas ir klusa, taču parādījusi lielu spēku un īpaši skaistu dvēseli".

Stājoties amatā, viņš īpaši uzsvēris, ka centīsies mazināt Lietuvā sociālo nevienlīdzību un stiprināt valsts drošību.

Pēc Nausēdas teiktā, Lietuva šobrīd dzīvo, iespējams, sekmīgākajā un ekonomiski turīgākajā savas vēstures laikā, tomēr daļa cilvēku to joprojām nejūt.

"Kā mēs, runājot par divu ātrumu Eiropu, neesam pamanījuši, ka esam izveidojuši divu ātrumu Lietuvu?" viņš vaicājis. "Mums jāsaprot - labklājības valsts nebūs, ja mēs katrs rūpēsimies tikai par sevi, ja pieaugs sociālā nevienlīdzība, ja cilvēki savā valstī jutīsies sveši."

Prezidents norādījis, ka centīsies saliedēt politiskos spēkus, lai panāktu nacionālo vienošanos par pārmaiņām izglītībā, ārpolitikā iestāsies par vēl dziļāku eiroatlantisko integrāciju un ciešām attiecībām gan ar Eiropas Savienību, gan ASV.

Viņš uzsvēris, ka Lietuvai jāturpina stiprināt savu drošību, pildot saistības attiecībā uz aizsardzības sistēmas finansēšanu, palielinot regulārās armijas spēkus un paplašinot aktīvās rezerves un savu valsti aizstāvēt gatavu pilsoņu skaitu.

No rīta pirms svinīgās zvēresta došanas ceremonijas jaunais prezidents kopā ar sievu Diānu devās pie Lietuvasdeviņpadsmitā gadsimta nacionālās atmodas tēva Jona Basanaviča pieminekļa, lai apliecinātu pateicību šai vēsturiskajai personībai, kura vadītā Lietuvas Padome 1918.gada 16.februārī Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti.

Kā uzsvēra Nausēda, no Basanaviča lietuviešiem mūslaikos jāsmeļas spēks, lai globalizācijas apstākļos nosargātu savu nacionālo identitāti.

Svinīgajā Seima sēdē, kas bija veltīta prezidenta inaugurācijai, viņš zvērēja būt uzticīgs Lietuvas Republikai un tās pamatlikumam, godīgi pildīt amata pienākumus un būt vienādi taisnīgs pret visiem.

Lietuvas parlamenta spīkers Viktors Pranckietis šai sēdē pateicās līdzšinējai prezidentei "par vērtību stabilitāti" un to, ka divu viņas amata pilnvaru termiņu laikā Lietuva iemantojusi lielāku ticību sev un lielāku atpazīstamību, kā arī par skaidras tiesiskuma vīzijas īstenošanu un stingru patriotiskumu.

Tieši pusdienlaikā sākās Lietuvas Bruņoto spēku godasardze Neatkarības laukumā pie parlamenta ēkas, kurai sekoja parāde Ģedimina prospektā. Stājoties prezidenta amatā, Nausēda vienlaikus kļuvis arī par valsts Bruņoto spēku virspavēlnieku.

Viļņas katedrālē tika noturēta mise, bet pēc tās Katedrāles laukumā notika Lietuvas pilsētu un ārvalstu lietuviešu karogu godināšanas ceremonija, kuras laikā Nausēda tikās ar pilsētu mēriem un ārvalstu lietuviešu organizāciju pārstāvjiem.

Tad jaunais prezidents ieradās Simona Daukanta laukumā, lai pārņemtu no savas priekšgājējas prezidenta pili. Līdzšinējā prezidente nodeva viņam lielo valsts zīmogu un konstitūciju, pēc tam tika svinīgi nolaists Grībauskaites karogs un uzvilkts Nausēdas karogs. Pēc šīs ceremonijas, aplausu pavadīta, Grībauskaite atstāja laukumu.

Uzrunājot cilvēkus, kas lielā skaitā bija sapulcējušies pie prezidenta pils, Nausēda atzina, ka Lietuva savulaik drosmīgi un apņēmīgi atbrīvojusies no okupācijas varas, taču šajā brīvības cīņā lolotā cerība uz brīvu, stipru un labklājīgu valsti piepildījusies vēl nebūt ne visiem.

"Dzīves līmeņa kontrasti šodienas Lietuvā vēl aizvien ir krasi. Mēs vēl aizvien cenšamies pārvarēt pagātni - no padomju sistēmas mantoto garīgo un materiālo nabadzību," viņš norādīja.

Nausēda uzsvēra, ka viņam rūp, lai Lietuva ir vienota, droša valsts ar stipru nākotnes redzējumu, un solīja būt visiem atvērts, vienkāršs un atsaucīgs.

Prezidenta pils Baltajā zālē līdzšinējais Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis nolika savas valdības pilnvaras, bet prezidents ar savu pirmo dekrētu uzdeva premjeram un valdības locekļiem turpināt pildīt savus pienākumus līdz jaunas valdības apstiprināšanai.

Pēcpusdienā Simona Daukanta laukumā notika svētku koncerts, kurā bija pārstāvēti mūziķi no visiem desmit Lietuvas apriņķiem, bet vakarpusē Nausēda par godu savai inaugurācijai rīkoja svinīgu pieņemšanu prezidenta pils iekšpagalmā.

Uz pieņemšanu uzaicināti vairāk nekā 2000 cilvēki. Pildot iepriekš doto solījumu, Nausēdas komanda par viņa viesiem izraudzījusies daudz kultūras, izglītības, zinātnes un mākslas cilvēku, ārstu, garīdznieku, bijušo politieslodzīto tuvinieku un sabiedrisko organizāciju aktīvistu. Jaunais prezidents neslēpis, ka aicinājis arī pazīstamus viedokļu līderus, tai skaitā tādus, kuriem viņš var pateikties par atbalstu vēlēšanās.

Augsta līmeņa ārvalstu viesi uz Lietuvas prezidenta inaugurācijas svinībām nav aicināti. "Mēs būtu ļoti gribējuši uzaicināt visus. Diemžēl augstākā līmeņa ārvalstu līderus nolēmām neuzaicināt vienkārša iemesla pēc - prezidents grib vairāk laika atvēlēt tautai, vienkāršajiem cilvēkiem, bet, ja mēs uzaicinātu augsta līmeņa līderus no ārvalstīm, būtu nepieciešama atsevišķa programma katram no viņiem," iepriekš skaidrojusi inaugurācijas komisijas vadītāja Aļģe Budrīte.

55 gadus vecais ekonomists, bijušais ilggadējais Lietuvas "SEB bankas" prezidenta padomnieks Nausēda prezidenta vēlēšanās piedalījās kā neatkarīgais kandidāts un 26.maijā notikušajā vēlēšanu otrajā kārtā pārspēja savu sāncensi, bijušo finanšu ministri Ingrīdu Šimonīti, kuru izvirzīja opozīcijas partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", ar gandrīz divkāršu balsu skaitu. Nausēda šai balsojumā ieguva 65,68%, bet Šimonīte - 33,04% balsu.

Pēc ievēlēšanas Nausēda izteicās, ka ka vēlas mainīt tradīcijas, ieturēt atvērtāku darba stilu, rīkot regulāras preses konferences un savā inaugurācijā redzēt plašāku inteliģences pārstāvju loku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.