Menu
 

ANO: Pērn 821 miljons cilvēku dzīvojis badā vai nopietnā pārtikas trūkumā

  • Autors:  LETA/AFP

Pagājušā gadā nopietnā pārtikas trūkumā, tostarp badā, dzīvojošu cilvēku skaits pasaulē pārsniedzis 821 miljonu, pirmdien paziņojušas Apvienotās Nācijas, norādot, ka pieaugums konstatēts jau trešo gadu pēc kārtas.

Lejupslīdošā tendence dominēja vairākus gadu desmitus līdz 2015.gadam, kad nopietnā pārtikas trūkumā, tostarp badā, dzīvojošu cilvēku skaits sāka pieaugt.

Situācijas mainīšana uz labo pusi ir viens no ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem.

Taču ANO ziņojumā atzīts, ka panākt, lai pasaulē neviens cilvēks neciestu badu, ir milzīgs izaicinājums.

Ziņojumu sagatavojusi ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) sadarbībā ar citām ANO aģentūrām, tostarp Pasaules veselības organizāciju (PVO).

Ziņojumā uzsvērts, ka nepieciešamas ekonomiskās un sociālās politikas, lai pretdarbotos nelabvēlīgiem ekonomiskajiem cikliem, un nedrīkst samazināt līdzekļus veselības aprūpei un izglītībai un citiem pamata pakalpojumiem.

Autori norādījuši, ka nepieciešama "strukturāla pārveidošana", lai palīdzētu nabadzīgākajiem cilvēkiem, tostarp pārtikas nodrošinājuma un uztura problēmu risinājumu iekļaušana nabadzības mazināšanas centienos. Ziņojumā norādīts, ka jārisina arī dzimumu nevienlīdzība un atsevišķu sociālo grupu izslēgšana.

Nepietiekams uzturs joprojām ir plaši izplatīta problēma Āfrikā, kur tā skar aptuveni 20% iedzīvotāju, un Āzijā, kur tā skar 12% iedzīvotāju. Latīņamerikā un Karību reģionā no nepietiekama uztura cieš 7% iedzīvotāju.

Aptuveni 149 miljoni bērnu pasaulē pašreiz cieš no bada izraisītiem augšanas traucējumiem, secināts ziņojumā. Tajā uzsvērts, ka pašreizējie pasākumi ir nepietiekami, lai līdz 2030.gadam samazinātu šo skaitu uz pusi.

Tai pat laikā ziņojumā norādīts, ka visos reģionos arvien vairāk cilvēku cieš no liekā svara.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.