Menu
 

Vācijas ārlietu ministrs neizslēdz valsts piedalīšanos gaisa triecienos pret Sīriju

  • Autors:  LETA--DPA

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss otrdien atteicās izslēgt iespējamu Vācijas piedalīšanos gaisa triecienos pret Sīriju, ja Sīrijas valdība lietos ķīmiskos ieročus pret nemierniekiem Idlibas provincē, bet uzstāja, ka Berlīne pieņems "autonomu lēmumu".

Gaisa triecieni kā atbilde uz Sīrijas ķīmiskajiem uzbrukumiem ir karstu debašu temats Vācijā kopš pirmdienas, kad tabloīds "Bild" ziņoja, ka Aizsardzības ministrija izskata ASV lūgumu piedalīties potenciālā militārā akcijā Sīrijā. "Mēs pieņemsim autonomu lēmumu atbilstoši Vācijas konstitūcijas pamatprincipiem un, protams, starptautiskajām tiesībām," Māss pavēstīja Vācijas ziņu aģentūrai DPA.

Viņš sacīja, ka Berlīne vēl nav saņēmusi nekādu oficiālu lūgumu no Vašingtonas. "Konkrēts lūgums var pienākt tikai tad, kad ir lietota indīga gāze un kad citas valstis ir nolēmušas militāri atbildēt," teica Māss. "Pirms tam mēs koncentrējamies uz politisku dialogu, lai novērstu humānu katastrofu," viņš piebilda. "Mēs pie tā strādājam."

Vācija nepiedalījās ASV, Francijas un Lielbritānijas kopīgajos militārajos triecienos Sīrijā, kas tika veikti aprīlī pēc tam, kad Sīrijas valdības spēki bija nogalinājuši desmitiem cilvēku ķīmiskā uzbrukumā Dumas pilsētai pie Damaskas.

Pēc ziņām, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēki gatavo ķīmisku uzbrukumu Idlibai, Baltais nams pagājušonedēļ brīdināja, ka ASV ar sabiedrotajiem "ātri un pienācīgi" atbildēs, ja šāds ķīmiskais uzbrukums notiktu.

Vācijas parlamenta pētnieciskais dienests aprīlī paziņoja, ka ASV, Francijas un Lielbritānijas kopīgie triecieni Sīrijā bija starptautisko tiesību pārkāpums. Šis dienests pirmdien paziņoja, ka ar Vācijas piedalīšanos šādos atbildes triecienos tiktu pārkāpta arī Vācijas konstitūcija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.