Menu
 

Aptuveni 40 cilvēki protestā pauž neapmierinātību saistībā ar Ķekavas novada sporta un veselības iestāžu apvienošanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šodien pie Ķekavas novada domes ēkas aptuveni 40 cilvēki protestēja pret veidu, kā novadā tiek apvienotas sporta un veselības iestādes. Starp piketētājiem bija arī Ķekavas domes opozicionāri, kā arī Saeimas deputāte, bijusī Ķekavas domes priekšsēdētāja Viktorija Baire (JV).

Piketētāji galvenokārt iebilda nevis pret apvienošanu, bet gan pret veidu, kā tas notiek. Piemēram, pašvaldības lēmumprojekts tiekot balstīts uz darba grupas atzinumu, ar kuru neesot iespējams iepazīties. Domes vadība neatklājot, kādi būs ieguvumi no iestāžu apvienošanas un kā tiks organizēts apvienoto iestāžu darbs.

Pie piketētājiem ieradās arī domes vadība, tostarp Ķekavas novada mērs Juris Žilko (PPI), kurš uzklausīja piketētājus un centās atbildēt uz viņu uzdotajiem jautājumiem. Daļa no tiem tā arī palika neatbildēta. Tāpat Žilko nepiedāvāja iespēju iepazīties ar darba grupas atzinumu par iestāžu apvienošanu. Ķekavas mērs aģentūrai LETA uzsvēra, ka šis dokuments neesot slepens, bet tas esot darba dokuments, kas domāts deputātiem.

Domes priekšsēdētājs atzina, ka pēc piketa domes lēmumprojekts netiks mainīts. Varbūt mainīsies kādas nianses, atsevišķi darba termiņi vai jaunveidojamo iestāžu nosaukumi, bet būtība, ka iestādes ir jāapvieno, nemainīsies. Viņš skaidroja, ka notiek pašvaldības iestāžu darba optimizēšana un sakārtošana, kas ļaus arī ieekonomēt pašvaldības līdzekļus. Žilko piebilda, ka pozitīvi vērtē piketa rīkošanu, jo iedzīvotājiem esot jābūt iespējai paust savu viedokli arī šādā formā.

Savukārt atsevišķi piketētāji aģentūrai LETA atzina, ka necerēja uz domes lēmuma maiņu, bet viņu galvenais mērķis bija paust savu viedokli, ka šādiem procesiem ir jābūt pamatotiem un caurspīdīgiem, novēršot aizdomas par kādu atsevišķu interešu lobēšanu. Piketa dalībnieki pauda nožēlu, ka šādu lēmumu pieņemšana pašvaldības domes vadība neieklausās ne tikai iedzīvotāju, bet arī nozares un konkrēto iestāžu darbinieku viedokļos.

LETA jau ziņoja, ka izskatīšanai Ķekavas novada domē virzīts priekšlikums par četru ar veselību, veselības veicināšanu un sportu saistītu iestāžu apvienošanu, aģentūru LETA informēja pašvaldībā. Priekšlikuma mērķi ir novērst iestāžu funkciju pārklāšanos, ieviest vienotu attīstības stratēģiju un labas pārvaldības praksi.

Līdz šī gada 1.jūlijam paredzēts izstrādāt apvienošanas modeli un plānu ar konkrētu laika grafiku. Iestādes jaunajā veidolā darbu uzsāktu no nākamā gada 1.janvāra.

Lēmumprojekti izstrādāti, pamatojoties uz darba grupas ziņojumu par pašvaldības autonomās funkcijas - veicināt iedzīvotāju veselīgu dzīvesveidu un sportu - izvērtējumu. Tajā secināts, ka patlaban pašvaldībā ar veselību, veselības veicināšanu un sporta jomu saistītos uzdevumus pilda vairākas iestādes, radot funkciju pārklāšanos un kavējot vienota stratēģiskā plāna izstrādi un realizāciju.

Lai risinātu konstatētās problēmas, paredzēts veidot centralizētu veselības, sociālās aprūpes un sporta jomas pārvaldības struktūru, Ķekavas ambulanci pievienojot Ķekavas sociālās aprūpes centram, bet Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūras un Baldones Sporta kompleksa vietā uz apvienojamo iestāžu bāzes izveidojot jaunu iestādi "Sporta administrācija". Tiek lēsts, ka apvienošanas rezultātā ik gadu tiktu ietaupīti vairāk nekā 100 000 eiro.

Lēmums par iestāžu apvienošanu tiks skatīts Ķekavas novada domes sēdē 5.aprīlī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.