Menu
 

Latvijas Zaļais punkts: Teju puse Latvijā ievestā apģērba ir pietuvināta atkritumu statusam

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā vidēji gadā tiek ievestas vairāk nekā 30 000 tonnu dažāda veida apģērbu, apavu un mājas tekstila, no kuriem teju puse jeb vidēji 14 600 tonnas gadā ir citu valstu lietotais apģērbs. Lai arī palielinās to lietoto tekstiliztrādājumu apjoms, kas caur Latviju tālāk tiek virzīts atkārtotā apritē ārzemēs, Latvija joprojām ir nozīmīgs eksporta tirgus citu valstu nolietotajam apģērbam, kas ir pietuvināts atkritumu statusam un draud nonākt atkritumu poligonos.

“No kopējā Latvijā apglabātā atkritumu apjoma aptuveni 4% veido tekstilizstrādājumi. Kamēr Latvija ir viena no pirmajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kura strauji virzās uz tekstila dalītās vākšanas sistēmas ieviešanu, arvien pie mums lielā daudzumā nonāk citu valstu nolietotais apģērbs un apavi. Pēdējos trīs gados, strādājot pie pilotprojekta tekstila šķirošanas ieviešanai Latvijā, esam analizējuši, kā veicināt novalkātā un sašķirotā tekstila virzīšanu atkārtotā apritē. Tomēr pie esošā normatīvo aktu regulējuma un ar tikai pāris privātu uzņēmumu veiktām investīcijām nepietiks, lai Latvijā ieviestu pilnvērtīgu tekstila šķirošanas sistēmu un veicinātu atkārtotu apriti arī vietējā tirgū,” norādījis Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis.

Pēdējo sešu gadu laikā importētā lietotā tekstila apjoms Latvijā palielinājies par teju četriem tūkstošiem tonnu – no 11,6 tūkstošiem tonnu 2017.gadā līdz 14,9 tūkstošiem tonnu 2022.gadā, turpinot palielināt atkritumu poligonu apmērus. Neliels kritums bija vērojams pandēmijas laikā – 2021.gadā -, kad Latvijā nonāca 11,9 tūkstoši tonnu šo izstrādājumu. Kopš 2017.gada par gandrīz trīs tūkstošiem tonnu palielinājies lietotā tekstila apjoms, kas no Latvijas eksportēts uz citām valstīm (2017.gadā tās bija 5,8 tūkstoši tonnu; 2022.gadā – 10,7 tūkstoši tonnu), tomēr tas nespēj kompensēt to apjomu, kas paliek Latvijas tirgū un ir pietuvināms jau atkritumu statusam.

Latvijas Zaļais punkts kopā SIA “Eco Baltia vide” un citiem partneriem Latvijā izvietojuši jau vairāk nekā 170 speciālus, sarkanus tekstila šķirošanas konteinerus, kuros iedzīvotāji aicināti ievietot visa veida apģērbu, apavus un mājas tekstilu. Kā liecina iedzīvotāju aptauju dati, tos jau šobrīd labprāt izmanto 33% sabiedrības (2020.gadā – 21%), turklāt 71% aptaujāto norādījuši, ka tekstila šķirošanā iesaistītos aktīvāk, ja viņu dzīvesvietas tuvumā būtu pieejami šie konteineri.

Mudinot rast risinājumus tekstila atkritumu apjoma mazināšanai Latvijā, kā arī nodrošināt skaidru normatīvo regulējumu dalītās tekstila savākšanas sistēmas turpmākai attīstībai, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” un Latvijas Zaļais punkts kopā ar citiem sadarbības partneriem īsteno kampaņu “Stils–tekstils”. Kampaņas organizatori aicina Latvijas iedzīvotājus jau šobrīd izmantot specializētos tekstila šķirošanas konteinerus un sašķiroto apģērbu apavus un mājas tekstilu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.