Menu
 

Šogad dzēsti jau 312 meža ugunsgrēki, visvairāk – Rīgas reģionā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valsts meža dienests (VMD) informē, ka šogad reģistrēti un dzēsti jau 312 meža ugunsgrēki. Kopējā izdegusī meža zemes platība  ir 488  hektāri, no tiem 49,7 hektāri jaunaudzes un 344 hektāri īpaši aizsargājamās dabas teritorijas.

Visvairāk – 180 ugunsgrēku ar izdegušo platību 433 ha – dzēsts Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā, kam seko Dienvidlatgales virsmežniecība ar 42 ugunsgrēkiem un izdegušo platību 8,0 ha. Vislielākā izdegusī platība ir Ādažu militārajā poligonā – tur 13 ugunsgrēkos kopā izdeguši 275 ha meža zemes. VMD piedalījies arī 43 citu ugunsgrēku dzēšanā, 6,2 ha platībā likvidējot ugunsgrēkus ārpus meža teritorijām.

Šīs vasaras sausie laikapstākļi ir būtiski veicinājuši meža ugunsgrēku skaita un izdegušās platības pieaugumu, norāda VMD. Salīdzinājumam – 2022. gadā šajā periodā tika reģistrēti 219 meža ugunsgrēki ar izdegušo platību 197,8 ha; bet 2021.gadā 191 meža ugunsgrēki 220,3 ha platībā.

Valsts meža dienests atgādina, ka no 2023. gada 1. maija ir noteikts kārtējais meža ugunsnedrošais laikposms visā valsts teritorijā. Tas paredz vairāku būtisku ugunsdrošības noteikumu ievērošanu, tostarp aizliegumu nomest degošus vai gruzdošus priekšmetus, kurināt ugunskurus neatļautās vietās, kā arī braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem ārpus ceļiem.

Dienests aicina iedzīvotājus izvairīties no uguns izmantošanas mežā, jo neuzmanīga rīcība ar uguni un ugunsgrēki, kas izceļas cilvēka darbības, bezdarbības vai ļaunprātīgas rīcības rezultātā,  joprojām ir galvenais meža degšanas iemesls, kas sastāda vidēji 90%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.